Hlavní obsah

Král Henrik znovu na scéně! Lundqvist naskočil do Světového poháru ve velkém stylu

Toronto

První zápas Švédska na Světovém poháru musel Henrik Lundqvist kvůli nemoci vynechat, ve druhém však potvrdil, že patří mezi nejlepší brankáře na světě. Čtyřiatřicetiletý gólman New York Rangers pochytal všech 36 střel finských hokejistů a výrazně pomohl týmu k výhře 2:0 v prestižním severském derby.

Foto: Dan Hamilton, Reuters

Švédský brankář Henrik Lundqvist vychytal v severském derby všechny finské střelce.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Finsko - Švédsko

"V první třetině jsem se necítil moc dobře. Nebyl jsem tak ve hře, jak bych chtěl být, ale pomohlo mi, že jsem posbíral pár ztracených a odražených puků a tak podobně," řekl Lundqvist po utkání, ve kterém se zapsal i do historických statistik turnaje. Více zákroků ještě žádný gólman k čistému kontu nepotřeboval.

"Byl to můj třetí zápas za čtyři měsíce. Ve druhé a třetí třetině jsem se cítil lépe. Snažil jsem se soustředit na sebe, ale zároveň i pomoct týmu. Byla to zábava. Moc jsem si to užil, že jsem mohl hrát tenhle důležitý zápas," uvedl Lundqvist, jenž navázal na skvělý výkon Jacoba Markströma v duelu proti Rusku.

Švédové mají čtyři body a jsou blízko postupu do semifinále. Jejich dalším soupeřem bude Výběr Severní Ameriky hráčů do 23 let.

Půjde večer do branky znovu?

"Před turnajem si hodně lidí dělalo srandu z Výběru Evropy i Severní Ameriky, ale musím říct, že ti mladí kluci hrají jeden z nejzábavnějších hokejů, co jsem v poslední době viděl," řekl útočník Daniel Sedin a poukázal na fakt, že v souboji s Ruskem dokázali duel zdramatizovat i za stavu 1:4 a byli blízko vyrovnání. "Víme o jejich kvalitách i o tom, jak jsou rychlí," podotkl Sedin.

Menším handicapem Švédů bude kratší odpočinek, základní skupinu zakončí již dnes od 21:00 SELČ. Lundqvist předpokládá, že na ledě nebude chybět.

"Doufám, že nastoupím. Ještě jsem o tom s trenérem nemluvil, ale nemám za sebou tolik zápasů, takže doufám, že dostanu další šanci. Bude to důležité utkání. Jsem připraven, ale rozhodnout musí on," uvedl nejlépe placený gólman NHL.

Reklama

Související témata: