Hlavní obsah

Česko - USA 4:3Derniéra se vztyčenou hlavou! Češi si vyšlápli na Američany, režie se ujali bratři Michálkové

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Z. Michálek 1 : 0
15. Pavelski 1 : 1
27. M. Michálek 2 : 1
35. Abdelkader 2 : 2
37. Šustr 3 : 2
38. M. Michálek 4 : 2
43. McDonagh 4 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Stejně jako Američané před závěrečným vzájemným duelem ve skupině věděli, že postup ze skupiny už je v prachu, přesto se čeští hokejisté toužili rozloučit se Světovým pohárem se ctí a premiérovou výhrou. Svěřencům Josefa Jandače se to podařilo, Spojené státy zdolali 4:3, o což se zapříčinili hlavně bratři Michálkové - mladší Milan skóroval dvakrát, obránce Zbyněk se trefil jednou. Češi tak na turnaji v Torontu obsadili konečné šesté místo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Česko - USAVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Češi se kromě stále otřeseného Radka Faksy museli obejít i bez Romana Červenky, jehož do hry nepustily bolesti zad, takže kouč Jandač musel ve čtyřech útočných formacích točit jen tři centry. Poprvé na turnaji se dostal do hry i obránce Tomáš Kundrátek. Národní tým nezačal vůbec špatně, v úvodu utkání měl i díky první přesilovce navrch a v 13. minutě šel do vedení.

Při signalizovaném trestu pro Američany totiž vypálil od modré obránce Zbyněk Michálek a gólman Bishop i kvůli dobře clonícímu Hanzalovi nestačil včas zareagovat. Jenže vedení si Češi užili jen necelé dvě minuty. Gólman Mrázek, který dostal přednost před Neuvirthem, se totiž po necelých čtrnácti minutách hry už podruhé provinil faulem hokejkou, tentokrát naprosto zbytečně proti Abdelkaderovi, a druhou přesilovku už Spojené státy zásluhou Pavelského zužitkovaly.

Vyrovnávací branka zámořský celek probudila a Češi nakonec byli rádi, že do konce třetiny už neinkasovali. Do té druhé ale vstoupili znovu aktivně, po chybné rozehrávce Američanů se zjevil zcela sám před Bishopem Birner, jenže neuspěl, stejně jako o několik sekund později za obranou soupeře zapomenutý Voráček, který neměl rychlost, takže ho vracející se zadáci dojeli a o puk připravili.

Dvojitý úder na konci druhé třetiny

Jenže ve 27. minutě už Bishop inkasoval, po Zbyňku Michálkovi se trefil i jeho mladší bratr Milan, který dobře pracoval na brankovišti a i za přispění hokejky obránce Sutera vrátil Čechům vedení. A mohlo trvat ještě kratší dobu než v první třetině, za další minutu totiž Šustr tečoval ránu Pavelského a Mrázka zachránila tyčka.

V tu dobu se hrál hodně otevřený hokej s mnoha přečísleními, jedno takové řešil střelou Zbyněk Michálek. Američané ale podnikli rychlý kontr a zcela volný Abdelkader znovu srovnal.

Závěr prostřední části hry ovšem Čechům vyšel parádně. Ve 37. minutě si sjel až před branku obránce Šustr a byť se nacházel v ostrém úhlu, Bishopa dokázal nachytat a ve svém šestém utkání v národním týmu se dočkal premiérového zásahu. Za dalších 39 vteřin navíc vypálil přesně do levého horního růžku Milan Michálek a Američané ztráceli už dva góly.

Vybučená Amerika, potlesk pro Čechy

Ve třetí periodě už zůstal Bishop na střídačce, mezi tyčemi ho nahradil Schneider. Po trestu pro Pariseho se čekalo, že bude hned po několika vteřinách v zápřahu, jenže Američané v oslabení ujeli a jejich kapitán McDonagh snížil na 3:4. Češi najednou začali být až příliš pasivní a nechali hrát soupeře.

131 vteřin před koncem základní hrací doby fauloval Hanzal, Češi tak šli do čtyř, Američané navíc riskli hru bez brankáře. I přes střely zámořského týmu z každé pozice se už skóre neměnilo a USA, které na turnaji neuhrály ani bod, vyprovodili diváci do kabin bučením.

Jejich protivníka naopak za sympatický výkon potleskem. O to bolestivěji se ale teď jeví porážka od Výběru Evropy v prodloužení. Kdyby druhý bod, ať už v prodloužení či nájezdech, získali Češi, v neděli by si proti Švédům zahráli o finále právě oni...

Hokejový Světový pohár v Torontu - skupina A:
Česko - USA 4:3 (1:1, 3:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 13. Z. Michálek (Palát, Hanzal), 27. M. Michálek, 37. Šustr (J. Voráček, Michael Frolík), 38. M. Michálek (Hemský, Polák) - 15. Pavelski (Parise, P. Kane), 35. Abdelkader (Byfuglien, Suter), 43. McDonagh (Wheeler, Dubinsky). Rozhodčí: Dwyer, Lee - Cormier, Miller (všichni Kan.). Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 11 987.
Česko: Mrázek - Šustr, Nakládal, Z. Michálek, Jordán, Polák, Kempný, Kundrátek - J. Voráček, Hanzal, M. Michálek - Pastrňák, Plekanec, Palát - Hemský, Sobotka, Michael Frolík - Jaškin, Birner. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
USA: Bishop (41. Schneider) - Niskaken, Suter, Carlson, McDonagh, Byfuglien, J. Johnson - P. Kane, Stepan, J. van Riemsdyk - Parise, Pavelski, Oshie - Abdelkader, Dubinsky, Palmieri - Wheeler, Pacioretty, Kesler. Trenéři: John Tortorella, Jack Capuano, Scott Gordon, Phil Housley, John Hynes a Mike Sullivan

.

Reklama