Hlavní obsah

Slováci řádili a hokejová pohádka nekončí: Nepřejícím jsme zavřeli pusu, jásal Tatar

Když hokejoví odborníci i bookmakeři sázkových kanceláří sestavovali své predikce na průběh Světové poháru, shodli se na jednom. Favoritem prestižního turnaje v Torontu bude Kanada, zatímco největším otloukánkem Výběr Evropy. Jestliže se v prvním případě trefili, v tom druhém selhali. A totálně! Vždyť slepenec tvořený osmi národnostmi dál žije svou pohádku a proti výběru Javorového listu si zahraje o zlaté medaile...

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Semifinále SP, Evropa - ŠvédskoVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Už v základní skupině si svěřenci trenéra Ralpha Kruegera poradili se Spojenými státy a Českou republikou, přesto se jim v semifinále proti Švédům moc nadějí na úspěch nedávalo. Jenže podceňovaný tým sehrál se Třemi korunkami naprosto vyrovnaný duel, který nakonec dokázal v prodloužení urvat pro sebe (3:2).

Zásadní podíl na tom měli slovenští hokejisté. V brance kouzlil Jaroslav Halák, jedním gólem se do statistik zapsal Marián Gáborík. Hvězdou utkání byl ale jejich krajan Tomáš Tatar. Ten nejprve poslal na začátku třetí třetiny Evropany do vedení, aby pak ve čtvrté minutě nastaveného času rozhodl o jejich senzační vstupence do finále.

„Je to paráda, svoje pocity ani neumím pořádně popsat. Celou dobu jsme si věřili a bojovali jeden za druhého. Kolektiv v kabině je skutečně skvělý," radoval se Tatar v rozhovoru pro slovenskou televizi TV Dajto.

„Tímto jsme zavřeli pusu těm, kteří nám nepřáli a tvrdili, že jsme outsideři. No a teď jsme ve finále," užíval si euforie útočník Detroitu.

Tomu se přitom na Světovém poháru až do neděle vůbec nedařilo. V základní skupině nezaznamenal žádný kanadský bod a v závěru střetnutí s Kanadou ho trenér Krueger dokonce stáhnul ze hry.

„Strašně mě mrzelo, že jsem až doteď mužstvu bodově nepomáhal. V pravý okamžik ale vždy zabojoval někdo jiný a táhl tým v klíčových pasážích hry. A teď jsem moc rád, že dnes to vyšlo na mě a zlomil jsem to," ulevilo se Tatarovi.

Kanada? Budeme bojovat srdcem, slibuje Tatar

K vítězné trefě proti Švédům mu pomohla i štěstěna. O regulérnosti zásahu ale nepochyboval. „Věděl jsem, že se puk odrazil od mé brusle. Ale byl jsem přesvědčený, že jsem ho do branky nekopnul," říkal klubový spoluhráč a zároveň velký kamarád českého brankáře Petra Mrázka.

I díky Tatarovi tak Evropané dál sní o senzačním zlatu, i když v cestě jim stojí soupeř nejtěžší. Kanada je porazila už v základní skupině 4:1. „Bude to velmi náročné, Kanada je velký favorit a hraje tady suverénně nejlíp ze všech. My jen můžeme bojovat srdcem, semknout se a tahat za jeden provaz jako dosud. Nicméně se nevzdáváme," slibuje Tatar, jehož už alespoň částečně přebolelo zklamání, že v Torontu nemůže startovat ryze slovenská reprezentace, ale jen šestice jejích hráčů.

„Miliónkrát jsme rozebírali, proč na tomto turnaji nehraje čistě slovenský tým, ale bohužel... Není tu celé naše národní mužstvo, ale na ramenou máme slovenský znak a aspoň takto ho reprezentujeme. Doufám, že nás lidi sledují a podporují, a bude tomu tak i ve finále," přeje si Tatar před bitvou o zlato, kterou už v dresu Slováků neúspěšně svedl na MS 2012. Teď se o nejcennější kov může poprat znovu na Světovém poháru. Hraje se na dvě vítězství a začíná ve středu 02:00 SELČ.

Reklama

Související témata: