Hlavní obsah

Berdych - Gasquet 7:6, 6:7, 6:3Berdych po boji s Gasquetem obhájil titul v Šen-čenu

Šen-čen
Aktualizováno

Tomáši Berdychovi se po téměř tříhodinové bitvě podařilo obhájit titul na turnaji v čínském Šen-čenu. Po vítězství ve finále nad Francouzem Richardem Gasquetem 7:6, 6:7, 6:3 splnil roli nasazené jedničky a oslavil první letošní trofej, celkově třináctou v kariéře. Korunoval tak veleúspěšný víkend českého tenisu, který ve dvou dnech oslavil celkem tři singlové primáty a jeden deblový.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Tomáš Berdych.

Článek

Berdych už ve druhém setu měl za stavu 5:3 dva mečboly, ale pak ztratil tři gamy v řadě a nakonec i tie-break (2:7). Ve třetí sadě se mu vrátila jistota na raketu a po brejku v šestém gamu v souboji třicátníků Gasqueta udolal.

"Ještě před pěti týdny jsem byl v nemocnici, teď tu sedím s trofejí. Věci se mění hodně rychle," řekl Berdych na tiskové konferenci. "Naštěstí pro mne jde všechno dobře, cítím se dobře a jsem tu jako vítěz. Tohle všechno beru jako bonus, to, že můžu hrát a vyhrávat," dodal.

Z titulu se Berdych radoval po téměř roce, naposledy triumfoval loni na konci října ve Stockholmu. Výsledky v Číně, kde sehrál druhý turnaj po měsíční pauze zaviněné zánětem slepého střeva, se přiblížil postupu na Turnaj mistrů. Zatím je v pořadí pro Londýn devátý.

Prémie 114 tisíc dolarů

I když ve finále Berdych nasázel Gasquetovi 18 es, první servis mu nešel podle představ. Zápas navíc začal ztraceným podáním, ale brejk si hned vzal zpátky. Set dospěl do tie-breaku a jednatřicetiletý Čech ho otočil ve výhru 7:5.

Své třicáté finále na okruhu ATP si ale Berdych zkomplikoval v závěru druhé sady. Měl dva mečboly, podával na vítězství, jenže Francouz předvedl dvě čisté hry a Berdychovu korunovaci po dalším tie-breaku odložil. Po přestávce už byl znovu na koni rodák z Valašského Meziříčí a po dvou hodinách a 40 minutách podruhé v kariéře obhájil titul. Převzal i prémii 114 000 dolarů.

"Ty dva mečboly (ve druhém setu) byly hodně těžké. Zaservíroval esa, takže jsem s tím nemohl nic dělat. Začal pak hrát velice dobře a druhý set si zasloužil vyhrát, i když jsem mu trochu pomohl. Musel jsem o vítězství bojovat, ale tak to někdy chodí" řekl Berdych.

Svou hrou po delší pauze byl jednatřicetiletý Čech potěšen. "Už po semifinále jsem říkal, že se chci ještě zvednout a hrát lépe, a myslím, že jsem to proti velice těžkému soupeři dokázal," řekl. Z nové spolupráce s Goranem Ivaniševičem ale příliš podrobností neprozradil. "Pracujeme na některých věcech, ale nechci zacházet do detailů. Ještě jsme neměli až tolik času na práci. Udělali jsme úpravy s mým servisem i hrou jako celkem," řekl.

Berdych tak navázal na "zlatou" sobotu svých krajanek. V jiném čínském městě Wu-chanu zářila Petra Kvitová, čtyřhru na stejném kurtu vyhrály Lucie Šafářová s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou a na menším turnaji WTA Tour v Taškentu získala trofej Kristýna Plíšková, sestra úspěšnější Karolíny.

Ruský tenista Chačanov vyhrál v Čcheng-tu poprvé turnaj ATP

Dvacetiletý ruský tenista Karem Chačanov získal na turnaji v čínském Čcheng-tu první titul z ATP Tour v kariéře. Ve finále porazil pátého nasazeného Španěla Alberta Ramose 6:7, 7:6 a 6:3. O osm let starší Ramos útočil na druhou letošní trofej, ale zůstala mu jen ta z červencového antukového turnaje v Bastadu.

Chačanov, 101. hráč žebříčku, až dosud nebyl nikdy ani v semifinále, ale dnes se zařadil mezi úspěšné mladé tenisty "nové generace", kteří letos prorazili na okruhu ATP. Prvně v kariéře triumfovali před ním například německý talent Alexander Zverev (před týdnem v Petrohradu) nebo Australan Nick Kyrgios (v Marseille a Atlantě).

Rodák z Moskvy bojoval o titul s Ramosem dvě hodiny a 40 minut.

Tenisový turnaj mužů v Čcheng-tu v Číně (tvrdý povrch, dotace 947 735 dolarů):
Dvouhra - finále:
Chačanov (Rus.) - Ramos (5-Šp.) 6:7 (4:7), 7:6 (7:3), 6:3
Čtyřhra - finále:
Klaasen, Ram (1-JAR/USA) - Carreňo, Fyrstenberg (4-Šp./Pol.) 7:6 (7:2), 7:5
Tenisový turnaj mužů v Šen-čenu v Číně (tvrdý povrch, dotace 704 140 dolarů):
Dvouhra - finále:
Berdych (1-ČR) - Gasquet (3-Fr.) 7:6 (7:5), 6:7 (2:7), 6:3
Čtyřhra - finále:
Fognini, Lindstedt (It./Švéd.) - Marach, Martin (2-Rak./Fr.) 7:6 (7:4), 6:3
Tenisový challenger v Římě (antuka, dotace 42 500 eur):
Dvouhra - finále:
Šátral (ČR) - Haase (1-Niz.) 6:3, 6:2.
Šestadvacetiletý Šátral vyhrál challenger podruhé v kariéře.
Výsledky tenisového turnaje mužů a žen v Pekingu
Dvouhra - 1. kolo:
Riskeová (USA) - Pavljučenkovová (15-Rus.) 7:6 (7:4), 6:1
Čang Šuaj (Čína) - Stosurová (Austr.) 6:1, 6:2
Wozniacká (Dán.) - Vandewegheová (USA) 6:1, 2:6, 6:4

Reklama