Hlavní obsah

Česko - Ázerbájdžán 0:0Takhle se ztrácí postup! Jaloví Češi ani do třetice v kvalifikaci o MS nevyhráli

Aktualizováno

Kvalifikace o postup na mistrovství světa 2018 v Rusku je pro český fotbal ztracena hned na samém začátku. Ani ve svém třetím zápase ve skupině C nedokázal reprezentační výběr trenéra Karla Jarolíma zvítězit a v Ostravě-Vítkovicích uhrál pouze bezbrankovou remízu s Ázerbájdžánem. Národní tým se potýká s fatální absencí vůdčích osobností a se ziskem pouhých dvou bodů může na postup pomalu zapomenout. Naopak tým ze země plamenů a věčného ohně už má bodů sedm...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Tomáš Vaclík po utkání s Ázerbájdžánem.

Článek
Fotogalerie

Karel Jarolím po zápase s Ázerbájdžánem.

Theo Gebre Selassie a jeho pohled po utkání.

Drobné korektury po prohraném duelu v Německu? Kdepak, základní sestavou české reprezentace se prohnala hotová migrační vlna. Kouč Karel Jarolím poslal ve Vítkovicích na trávník sedm nových hráčů! Pavelka se vykartoval, jen na lavičce pak zůstali Suchý, Kadeřábek, Novák, Hořava, Petržela a Vydra. Místo nich napochodovali do bitvy Brabec, Gebre Selassie, Sýkora, Droppa, Skalák, V. Kadlec a Schick.

Z toho Brabec, Sýkora, Schick a Droppa měli odehrán jen jediný mezistátní zápas. A jen poslední z nich dosud zasáhl aspoň na chvíli do kvalifikace...

Ázerbájdžán hned od začátku potvrzoval pověst týmu, který se zakope před vlastní šestnáctkou a betonuje a betonuje. Již ve 4. minutě trefil Schick ve vápně ruku Mirzabekova, penalta se však nepískala a následná Dočkalova střela branku těsně minula. Úvodní český tlak se vyčerpal již po deseti minutách a trenéři se museli vydat k čáře vydat důrazné pokyny.

Ani trochu nezabraly. Češi bez špetky invence bloudili kolem semknuté defenzivní hráze v modrých dresech a Aleskerov je navíc vyděsil ostře centrovaným přímým kopem. Až ve 29. minutě přišla pořádná česká šance. Po kombinaci na hranici šestnáctky se Schickem a Krejčím vypálil po deštěm zmáčeném trávníku Skalák, brankář Kamran Agajev však vyrazil míč na roh. Domácí se snažili hrozit také ze vzduchu, ani hlavičky Brabce či Gebre Selassieho však k úspěchu nevedly.

Velké české trápení pokračovalo

Po přestávce velké české trápení pokračovalo. Čas rychle plynul a domácí byli čím dál bezradnější. Žádný div, že Ázerbájdžánci se začali osmělovat a zkoušeli také útočit. Nazarov dokázal Vaclíka řádně protáhnout.

Kouč Jarolím pak stáhl ze hřiště italské legionáře Krejčího se Schickem a nahradil je Petrželou a Škodou. Právě útočník Slavie měl v 78. minutě slibnou šanci, zakončil ji ovšem slabě a rovnou do náruče brankáře.

Až v posledních minutách začal favorit šturmovat. Žádný kladný hrdina se ovšem nenašel, a tak zápas skončil plichtou, která je pro Čechy citelnou ránou.

Česko - Ázerbájdžán 0:0
Rozhodčí: Jug - Klančnik, Vidali (všichni Slovin.). ŽK: V. Kadlec - Aleskerov, Šejdajev. Diváci: 12.148.
ČR: Vaclík - Gebre Selassie, Sivok, Brabec, Sýkora - Skalák (74. Zmrhal), Dočkal, Droppa, Krejčí (64. Petržela) - Schick (66. Škoda), V. Kadlec. Trenér: Jarolím.
Ázerbájdžán: K. Agajev - Mirzabekov, Medveděv, Gusejnov, Dašdemirov - Garajev - Gurbanov (87. Abdullajev), Nazarov, Amirgulijev, Aleskerov (71. Ramazanov) - Šejdajev (90. Eddy). Trenér: Prosinečki

Reklama

Související témata: