Hlavní obsah

Jágr útočí i na vítězství v bilanci plusových bodů

NEW YORK

Český hokejový útočník Jaromír Jágr útočí vedle sledovaných hlavních cen NHL i na vítězství v bilanci plusových a minusových bodů. Hvězda New Yorku Rangers se vyšplhala s 36 kladnými body na vedoucí pozici, o kterou se dělí s obráncem Ottawy Wadem Reddenem, o bod zaostává Jágrův spoluhráč a krajan Michal Rozsíval. Vítěz získá cenu nazvanou Bud Light Plus-Minus Award.

Článek

Pokud Jágr udrží své pozice, může být králem tohoto ročníku prestižní zámořské soutěže. S dvěma zápasy do konce základní části vede nejlépe placený hráč světa díky většímu počtu vstřelených branek se 122 body kanadské bodování a pere se o svou šestou Art Ross Trophy v kariéře s Kanaďanem Joem Thorntonem ze San Jose.

Poprvé by mohl navíc získat i Maurice Richard Trophy, protože díky 54 brankám má jednogólový náskok na Thorntonova spoluhráče Jonathana Cheechooa. Jágr je také jedním z hlavních kandidátů na zisk Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče a Lester B. Pearson Trophy udělovanou samotnými hokejisty.

Pro kladenského odchovance bude mluvit fakt, že dostal Rangers po letech do play-off, bodově i gólově má obrovský přínos pro mužstvu a velkou váhu může mít i účast na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách. Současná bilance plusových bodů je pro Jágra nejlepší v jeho zámořské kariéře.

Haška vyřadilo z boje o trofeje zranění

Bud Light Plus-Minus Award už získali tři čeští hokejisté - v roce 2004 ještě v dresu Vancouveru dnešní Jágrův spoluhráč Marek Malík, o rok dříve Milan Hejduk z Colorada a v roce 2001 Patrik Eliáš z New Jersey.

Gólman Ottawy Dominik Hašek s největší pravděpodobností nezíská ani jednu z trofejí, na které měl naději ještě před únorovými olympijskými hrami v Turíně, kde se zranil. S úspěšností zákroků 92,5 je druhý za Francouzem Cristobalem Huetem z Montrealu, který má cenu nazvanou MBNA/Master Card Roger Crozier Saving Grace Award s úspěšností 93 procent na dosah.

Ottawa dlouho měla v soutěži i nejnižší počet inkasovaných branek a Hašek mohl myslet na třetí William M. Jennings Trophy. Nyní má Ottawa s 205 obdrženými góly až třetí nejlepší brankářskou dvojici za Calgary (194) a Detroitem (199).

Reklama