Hlavní obsah

Enge při návratu do IRL kvůli dešti v Motegi téměř netrénoval

MOTEGI

Návrat Tomáše Engeho do automobilového seriálu IRL poznamenalo deštivé počasí, kvůli kterému musela být zrušena kvalifikace na třetí závod sezony v japonském Motegi. Pořadatelé seřadili vozy na startu podle dosud získaných bodů, takže český jezdec v sobotu vyrazí na trať ze sedmé řady. Hned vedle něj se postaví populární americká závodnice Danica Patricková.

Foto: BPA sport marketing

Tomáš Enge

Článek

Okruh v Motegi, kde před rokem ošklivě havaroval v kvalifikaci a do závodu poté nezasáhl, si Enge vyzkoušel v pátek při jednom tréninku. Další museli organizátoři zrušit stejně jako dnešní jízdy a kvalifikaci.

Piloti mohli později absolvovat alespoň prodloužený zahřívací trénink, v němž Enge odjel 70 kol. Enge v kokpitu nahradil majitele týmu Eddieho Cheevera, který je průběžné třináctý.

"Pracovali jsme hlavně na chování vozu pro závod, aby se dal snadno řídit, a také na využití pneumatik. Myslím, že vzhledem k okolnostem by to mělo být v pořádku. Pořád si zvykám na jízdu oválech a v Motegi je hodně ošidný.

Loňský závod kvůli pobytu v nemocnici vynechal

Je sice 1,5 míle dlouhý, ale třetí a čtvrtá zatáčka jsou úzké jako na krátkých oválech," uvedl na své internetové stránce Enge. Podle vlastních slov mu chybí kilometry z loňského závodu, který po pobytu v nemocnici vynechal.

"Samozřejmě mám v paměti loňskou nehodu, ale vím, proč k tomu došlo, takže to neovlivňuje mou jízdu," prohlásil Enge. Jeho hlavním cílem je sobotní závod dokončit. Z první řady odstartují lídr seriálu Brazilec Helio Castroneves a Novozélanďan Scott Dixon.

Český průkopník ve formuli 1 má zatím v týmu Cheever Racing jisté angažmá pro závod v Motegi a slavný podnik 500 mil Indianapolis, který se pojede na konci května.

Reklama