Hlavní obsah

Česko - Estonsko 8:2Češi splnili povinnost, jsou v semifinále MS. Ondrušek dal hattrick

Riga
Aktualizováno

Splnili roli jasného favorita, čeští florbalisté ve čtvrtfinále MS v Rize zvítězili nad Estonskem 8:2. Poosmé jsou mezi čtyřmi nejlepšími týmy šampionátu. Ondrušek k výhře přispěl hattrickem. Obhájci bronzu z minulého šampionátu v Göteborgu z roku 2014 vyhráli s Estonci už pošesté a o finále se utkají s vítězem zítřejšího duelu mezi Finskem a Dánskem.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Urputný boj s Estonci svádí Daniel Šebek, před brankou situaci sleduje Matěj Jendrišák.

Článek
Fotogalerie

Oslavou postupu si mohl vychutnat 127. start v reprezentaci útočník Tomáš Sladký, který vyrovnal český rekord nynějšího kouče Cepka.

Češi začali podle očekávání náporem a Estonci bránili na vlastní polovině. Ve třetí minutě šel favorit do vedení, když brankář Öige lehké Jelínkovo nahození jen vyrazil a Šebek se nadvakrát prosadil z dorážky. Pak dvakrát nebezpečně pálil Dóža. V osmé minutě trefil Ondrušek tyč a po rychlém protiútoku zužitkoval Kareliussonovu přihrávku u levé tyče volný Wöiduma.

V dalším dobývání zatažené defenzivy přenesl v polovině úvodní části Dóža hru z pravé strany na levou a Ondrušek pohotově překonal přesouvajícího se estonského gólmana. Ve 13. minutě ale zůstal na levé straně nekrytý Kareliusson a zužitkoval ideální Markusovu příhru.

Češi pak dlouho marně dobývali obranný val soupeře. V úvodu druhého dějství při Dóžově šanci stihl zblokovat střelu Strömfelt. Vzápětí po Němečkově ztrátě utekl Markus, který po blafáku minul Součkovu branku. Na druhé straně si nenašly cestu do branky pokusy Kološe, Dóži a Curneyho.

Ale ve 33. minutě při Wöidumově vyloučení už se Češi radovali. Ondrušek naznačil střelu, krásně uvolnil Sýkoru, který zakončil do prázdné branky. Za 31 vteřin zvýšil po rychlé kombinaci Matejčík. V poslední minutě druhé dvacetiminutovky se trefili Češi ještě dvakrát. Po přihrávce Curneyho překonal Öigeho Jendrišák a 20 sekund přes pauzou trefil levý horní roh branky Suchánek.

Do závěrečné třetiny naskočili do hry Veltšmíd, Koutný a Tokoš místo Kološe, Matejčíka a Beneše. V 43. minutě trefil Wöiduma pravou tyč a na druhé straně po přihrávce Koutného skóroval podruhé v utkání Ondrušek. Češi se ubránili při Šešulkově vyloučení a 44 vteřin před koncem dovršil hattrick i výsledek Ondrušek.

Švédsko uštědřilo Německu debakl

Florbalisté Švédska vyhráli ve čtvrtfinále mistrovství světa v Rize podle předpokladů nad Německem vysoko 11:0. V boji o finále čeká úřadující mistry světa v sobotu od 11:45 SEČ vítěz pátečního duelu mezi Švýcarskem a Norskem. Švédové si připsali na MS šestnáctou výhru za sebou.

Čtyři body za tři branky a jednu asistenci si připsal útočník Alexander Galante Carlström a hattrick zaznamenal i Kim Nilsson. V úvodní třetině ještě drželi Němci s osminásobnými vítězi dosavadních deseti šampionátů krok a prohrávali jen 0:2. Po druhém dějství už měli sedmibrankovou ztrátu.

Mistrovství světa florbalistů v Rize - čtvrtfinále:
Čtvrtfinále:
ČR - Estonsko 8:2 (2:2, 4:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 3. Šebek (Jelínek), 11. Ondrušek (Dóža), 33. Sýkora (Ondrušek), 33. Matejčík (Sladký), 40. Jendrišák (Curney), 40. Suchánek (Tomašík), 43. Ondrušek (M. Koutný), 60. Ondrušek (M. Koutný) - 8. Wöiduma (Kareliusson), 13. Kareliusson (Markus). Rozhodčí: Vilkki, Alakare (oba Fin.). Vyloučení: 1:1. Využití: 1:0. Diváci: 833.
Sestava ČR: Souček - Jelínek, Němeček, Kološ (41. Veltšmíd), Suchánek, Šešulka, Sýkora - Curney, Jendrišák, Šebek - Matejčík (41. Tokoš), Tomašík, Sladký - M. Beneš (41. M. Koutný), Dóža, Ondrušek. Trenéři: Radim Cepek a Radek Sikora.
Švédsko - Německo 11:0 (2:0, 5:0, 4:0)
Branky: 6., 12. a 35. Galante Carlström, 24., 42. a 59. K. Nilsson, 36. a 53. Eriksson, 38. a 59. Stenberg, 37. Nordgren.
O 9. - 12. místo:
Slovensko - USA 7:3 (1:1, 3:0, 3:2)
Lotyšsko - Kanada 11:1 (3:0, 5:1, 3:0)

Reklama

Související témata: