Hlavní obsah

Američané obhájili titul na MS osmnáctek

ÄNGELHOLM

Hokejisté Spojených států amerických obhájili na mistrovství světa hráčů do osmnácti let zlaté medaile ze šampionátu v Česku. V sobotním finále ve švédském Ängelholmu porazili zámořští mladíci 3:1 Finsko a získali pro USA celkově třetí triumf v historii.

Článek

Duel dvou na turnaji neporažených týmů, které byly díky vítězství ve skupině nasazeny rovnou do semifinále, přitom zahájili lépe Seveřané. Gól Joonase Kemppainena z 16. minuty byl však jejich jediným a hráči USA, kteří na šampionátu dvakrát porazili český výběr, dokázali vývoj skóre obrátit.

V úvodu druhé části vyrovnal Rhett Rakhshani a pouhou sekundu před sirénou poslal Američany do vedení Chris Summers. Definitivní podobu výsledku dal v čase 59:58 Mike Carman střelou do prázdné branky.

Pro Finy je i tak stříbro velkým návratem na výsluní, na předchozích dvou šampionátech hrála mužstva Suomi ve skupině o udržení. Finští hokejisté do osmnácti let triumfovali na prvních dvou MS v letech 1999 a 2000.

Z elitní skupiny letos sestupují Norsko a Bělorusko, pro příští rok je nahradí Švýcarsko a Lotyšsko.

Výsledek - finále:
USA - Finsko 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 26. Rakhshani (Ratchuk, Geoffrion), 40. Summers, 60. Carman - 16. Kemppainen. Rozhodčí: Mandioni (Švýc.) - Balaberda (Kan.) Karlberg (Švéd.). Vyloučení: 5:6, navíc Johnson (USA) 5 min. a do konce zápasu. Využití: 1:0. Diváci: 1221.
Konečné pořadí MS:
1. USA, 2. Finsko, 3. Česko, 4. Kanada, 5. Rusko, 6. Švédsko, 7. Slovensko, 8. Německo, 9. Bělorusko, 10. Norsko.

Reklama

Související témata: