Hlavní obsah

Pešout věří, že se současná osmnáctka dočká triumfu ve dvacítce

Česká hokejová osmnáctka odjela na mistrovství světa do Švédska s nejvyššími ambicemi, ale nakonec se musela spokojit s bronzem. Trenér výběru silných ročníků 1988 a 1989 Martin Pešout však věří, že se tým ještě triumfu dočká. Podle jeho vize třeba v roce 2008 na šampionátu dvacetiletých, o jehož pořadatelství se uchází Česká republika.

Článek

I třetí místo však Pešout považuje za velký úspěch. "Pocity jsou takové smíšené, protože řada lidí nám říkala, že jsme měli v Ängelholmu nejlepší mužstvo. Je to sport a za bronz jsme nesmírně šťastní," řekl trenér v telefonickém rozhovoru s ČTK. "Kluci hráli nejlépe, jak mohli. Nakonec je hezké končit sezónu vítězstvím," řekl Pešout, který věřil, že by jeho tým ve finále Finsko porazil.

Sen o zlatu se českému týmu rozplynul ve čtvrtečním semifinálovém duelu proti Spojeným státům americkým. Hokejisté přitom dohnali tříbrankové manko z úvodní třetiny a měli postup na dosah. "Sahali jsme po finále. Poslední třetinu proti USA byl poměr střel 21:9 v náš prospěch, gól visel ve vzduchu. V prodloužení měl ještě velkou možnost David Květoň, netrefil prázdnou branku. Ale bohužel jsme po hrubé chybě Martina Látala inkasovali," prohlásil kouč.

Skvěle načasovaná forma

Jeho výběr se v play-off zvedl a dal zapomenout na dva prohrané zápasy za sebou. V základní skupině po výhrách nad outsidery z Německa a Běloruska podlehli čeští mladíci USA 0:5 a Rusku 0:2. Ve čtvrtfinále porazili domácí Švédsko 3:0 a po prohře s Američany 3:4 v prodloužení vybojovali bronz díky sobotnímu výsledku 4:1 proti Kanadě.

"Naše forma byla skvěle načasovaná na play off," řekl Pešout, jehož celek vstřelil sedm z deseti gólů ve vyřazovací části v přesilovkách, které se ve skupině českým mladíkům nedařily. "Pojali jsme skupinu jako přípravu na play-off. Osvědčilo se nám, že jsme Tlustého, Frolíka, Květoně, Voráčka a další v přípravě šetřili."

Svůj potenciál však ještě tým Jiřího Tlustého, Michaela Frolíka, Davida Květoně a dalších talentů podle Pešouta zhodnotí. "Věřím, že ve dvacítce zlato udělá, a třeba to bude před vyprodanou halou na mistrovství světa v České republice," dodal Pešout. Doufá, že tato generace ještě letošní bronz, loňské vítězství na olympiádě nadějí ve Švýcarsku a druhé místo na silně obsazeném Memoriálu Ivana Hlinky doplní o další úspěchy na sledovanějším šampionátech.

Reklama