Hlavní obsah

Neumannová rozhodnutí oznámí příští týden

Česká lyžařka Kateřina Neumannová si užila dovolenou, i na které se rozhodovala, zda dál pokračovat ve sportovní kariéře. Plán do budoucna ale olympijská vítězka z Turína tají.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Kateřina Neumannová po příletu ze zimních olympijských her v Turíně.

Článek

Užívala jste si v minulých dnech dovolenou se vším všudy, nebo jste ještě zažívala těžké rozhodování, zda vytrvat v lyžařské kariéře či s ní po zlaté olympijské sezóně skončit?

Rozhodnutá jsem. Dovolenou mi to neničilo. Naopak jsem si ji letos opravdu užila. Nejdřív v Itálii na sjezdovkách. Byla jsem tam s malou Luckou a kámoškou. Relaxovala jsem, spadlo ze mě napětí ze všech těch akcí po sezóně v Česku. I moře se povedlo. Nejlépe za poslední roky. Došlo i na golf. Bylo to ale spíš takové pasivní odpočívání.

Místo necháte v utajení?

Nebudu ho říkat. Ani ne proto, že by to byla taková exotika, ani to nebylo moc daleko, ale poslední roky se tam vracím a do budoucna tam chci dál jezdit, takže bych to nerada medializovala a měla to jako takové místečko pro sebe.

Kdy dáte ve známost verdikt o vašem dalším účinkování?

Příští týden ve čtvrtek je zasedání olympijského výboru. Při té příležitosti to oznámím.

Obecné spekulace směřují spíše k tomu, že budete pokračovat, ale není takové zasedání ideální příležitost k uvedení do nějaké funkce?

Jsem normální člen pléna olympijského výboru, tak tam budu. Máte spíše bujnou fantazii. V tu chvíli mě určitě nikdo nikam jmenovat nebude. V budoucnu ale s nějakým funkcionařením počítám.

Hlodá ve vás ještě něco ohledně rozhodnutí ?

Ne. Z osmdesáti procent jsem byla rozhodnutá už před odjezdem na dovolenou, ale pár drobností jsem si ještě chtěla probrat.

Rozhodování bylo nakonec těžší nebo lehčí, než jste čekala?

Nějakým způsobem se to vyvíjelo. Ale víc povím ve čtvrtek. Teď by to bylo mlžení.

Měla jste absolvovat zdravotní prohlídky. Jak dopadly?

Mám trošku problémy se zády. Řeší mi to fyzioterapeut Pavel Kolář, ale chtěla jsem přesně vědět, jak moc závažná věc to je. Podle magnetické rezonance tam problém je, ale Pavel mi řekl, že rok dva sportování by zásadní vliv mít nemělo. Zákaz nemám.

Zaskočilo vás rázné vyjádření trenéra Stanislava Frühaufa, že by bylo nejlépe teď kariéru ukončit?

Znám ho, a proto mě to tolik nepřekvapilo. Má určitě svoji pravdu. V nejlepším přestat, to je hezké, ale není to všechno.

Pokud byste dál lyžovala, bude u toho i on? Říkal, že moc chuť už nemá...

Musím se s ním sejít, aby řekl, jak on to cítí a vidí budoucí lyžování ať se mnou nebo beze mě. Přemýšlel, že od toho úplně odejde. Ale jsou tu vlastně dvě úplně rozdílná rozhodování. To jeho na moje nemá vliv.

Pokud budete pokračovat v kariéře, čeká vás v příští zimě mistrovství světa v Sapporu, které, jak říkáte, vás moc neuchvátilo. A také Tour de Ski, náročná etapová novinka. Jak se na novotu tváříte?

I na dovolené mě to pronásledovalo. V Itálii jsem lyžovala poblíž míst, kde se má odehrávat italská část závodu. Potkala jsem tam i Jörga Capola (šéf běžeckých disciplín lyžařské federace - pozn. aut.). Tour de Ski je tak pořád na přetřesu. Mám na to rozporuplný pohled, ale pro lyžování a pro diváky je to zajímavé.

Ve sbírce trofejí vám jako jedna z mála věcí chybí Světový pohár. Pokud byste závodila, bez absolvování téhle novinky ho asi nevyhrajete...

Hm, to určitě ne. Bude v zájmu každého jet. V rámci běžeckého lyžování jde i o neskutečné peníze. Nikdo to nevynechá. Ale moje rozhodování bylo zaměřeno jen na to, jestli chci nebo nechci lyžovat bez ohledu na to, co sezóna nabízí. Šlo o to, jestli srdce ještě chce nebo ne.

O víkendu se koná valná hromada běžeckého úseku. Koho byste ráda viděla v čele?

Z kandidátů Petra Honzla nebo Standu Henycha. Pavla Bence znám dlouho, byl to vynikající lyžař, ale do téhle funkce je třeba větší osobnost.

I o vaší kandidatuře se mluvilo v minulých týdnech...

To byla neověřená informace, ale do budoucna se nějaké funkcionářské práci asi věnovat budu.

Co vás čeká po návratu od moře?

Jedu na Šumavu, prý je tam ještě sníh. Možná ještě vyrazím projít se na lyžích. Až mě to děsí. Na horské kolo si asi zatím nechám zajít chuť. A příští týden mě čekají akce v Praze.

Reklama