Hlavní obsah

Federer si vyzkoušel důchod a byl nadšený. Mirko, s kým chceš na večeři, ptal se

Dubaj/ Praha

Posbíral už všechny možné tituly, drží hned několik rekordů, má hromady zkušeností, ale přesto zažívá něco, co v dosavadní kariéře ještě nikdy neokusil. Hvězdný Roger Federer neodehrál půl roku soutěžní zápas a nyní se v Dubaji chystá po dlouhé pauze na velký návrat do tenisového kolotoče.

Foto: Profimedia.cz

Král na kolenou. Takhle si Roger Federer pochroumal koleno v semifinále Wimbledonu. V jaké formě se vrátí v nové sezóně?

Článek

Sedmnáctinásobný grandslamový šampión už rozhodně nemusí nikomu nic dokazovat, ale tenis zkrátka miluje a navzdory zdravotním komplikacím v uplynulém roce a jistému ústupu ze slávy se chce i v 35 letech rvát o další triumfy.

V jeho kariéře naprosto bezprecedentně dlouhá herní pauza mu umožnila okusit, co ho čeká ve sportovním důchodu.

„Mohl jsem vyzkoušet, jaké to v důchodu bude. Najednou jsem mohl být organizovaný a říct: ´Ok teď budeme čtyři týdny v kuse doma, na jednom místě. Mirko, s kým chceš jít na večeři.´ Bylo to vzrušující. Skvělé, že jsme na sebe měli tolik času. Cítil jsem se dobře, ale na tohle si rozhodně můžu ještě počkat," odmítal v rozhovoru pro New York Times, že by se spokojil s rolí penzisty.

Nejníž za posledních patnáct let

Federer v únoru prodělal vůbec poprvé v kariéře operaci, která ho vyřadila ze hry na více než dva měsíce. Operované levé koleno se znovu ozvalo ve Wimbledonu během semifinálové bitvy s Milosem Raonicem, po níž Švýcar předčasně ukončil sezónu.

Do té následující naskočí už na začátku ledna v australském Perthu na exhibičním Hopman Cupu. Do Australian Open půjde v dlouho nepoznané pozici - v roli 16. hráče světa. Takhle nízko na žebříčku nefiguroval od sezóny 2001.

„Myslel jsem si, že opravdový comeback jsem zažíval už v dubnu. Tohle je ale samozřejmě něco mnohem většího. Šest měsíců je něco jiného než dva. Takže tenhle návrat pro mě bude mít úplně jiné místo v kariéře," připomínal své trable.

V době jeho absence na okruhu vrcholila bitva o světový trůn, který nakonec k překvapení většiny ovládl Andy Murray. Sesazení Novaka Djokoviče z trůnu nečekal ani Federer.

„Hodně mě to překvapilo. Když někdo rozjede sezónu jako Novak, získá vysněný titul na French Open a zároveň čtvrtý grandslamový titul v řadě, máte za to, že není možné, aby neskočil sezónu jako světová jednička," divil se.

Před Murraym smekl

„Obzvlášť když ani druhou půlku roku nehrál vůbec špatně. Vyhrál Toronto, byl ve finále US Open a Turnaje mistrů, to se zdá, že by mělo bohatě stačit, pokud se nestane něco opravdu mimořádného. Jenže přesně to dokázal Murray, takže klobouk dolů," smekl před britským tenistou.

I vzhledem k výměně na postu jedničky a třeba také návratu Rafaela Nadala očekává, že následující sezóna nabídne vzrušující příběhy. „Bude to velký příběh Andyho i Novaka. Rafa samozřejmě nabídne také velkou story. A doufám, že i můj comeback bude hezkým příběhem. Obzvlášť australské léto bude velkolepé," předpovídal rodák z Basileje.

Reklama