Hlavní obsah

Česko - Finsko 2:1Fantazie! Česká dvacítka po výborném výkonu šokovala na MS obhájce titulu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Krenželok 1 : 0
9. Luoto 1 : 1
59. Špaček 2 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Byli za outsidery, zvlášť po nevydařené přípravě a s ohledem na sílu protivníka. Jenže čeští hokejoví reprezentanti do dvaceti let na úvod světového šampionátu svedli velkou senzaci. Svěřenci Jakuba Petra porazili v kanadském Montrealu po výborném výkonu úřadující mistry světa z Finska 2:1, když o triumfu rozhodl gólem 78 vteřin před koncem základní hrací doby Michael Špaček. Další duel odehrají čeští mladíci už dnes od 19:00 SEČ proti Švýcarsku.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Čeští hokejisté slaví vítězství nad Finskem na MS hráčů do 20 let.

Článek
Fotogalerie

Nula na kontě vstřelených gólů ze tří přípravných zápasů s Kanaďany a Američany budila před startem turnaje obavy, zvlášť když kvůli zranění vypadl jeden z očekávaných ofenzivních tahounů Dominik Lakatoš. Jenže úvodní minuty souboje s výběrem Suomi dávaly naději.

Češi se totiž svému soupeři vyrovnali v pohybu i nasazení, navíc už v páté minutě šli do vedení, když nahození vítkovického obránce Daniela Krenželoka od modré skončilo po teči od Börgstromových zad v brance Vehviläinena. Hned vzápětí navíc mohl při přečíslení dvou na jednoho zvýšit Šoustal, finský gólman ale jeho střelu vyrazil.

Vedení však svěřenci Jakuba Petra udrželi jen necelých pět minut. Gólmana Jakuba Škarka, jenž zpočátku působil nejistě a hned v první minutě měl štěstí, že rozhodčí přerušili hru ještě před finským gólem, v deváté minutě překvapil střelou na bližší tyč Luoto a vyrovnal.

Ještě v první třetině utkání skončilo pro obránce Davida Kvasničku, ten totiž po tvrdém, ale čistém zákroku na mantinel zamířil předčasně do kabin a na led už se nevrátil. Jenže Češi i bez něj pokračovali ve velice sympatickém výkonu.

Špaček odmítl prodloužení

I v prostředním dějství Finy přestříleli a vypracovávali si nadějné příležitosti, hlavně David Kaše, Reichel a Kurovský mohli vrátit svému týmu vedení, Vehviläinen ale odolával. Do pohody se ovšem dostával i Škarek, jenž vychytal uniknuvšího Tolvanena.

S přibývajícími minutami a přetrvávajícím nerozhodným skóre bylo jasné, že o osudu utkání může rozhodnout jediná chyba, což si oba týmy dobře uvědomovaly, takže se hrálo přeci jen opatrněji a šancí ubylo.

Když už se zdálo, že utkání dospěje do prodloužení, vypálil v čase 58:42 Michael Špaček a odrazem o tyčku poslal puk do branky. Finové sice ještě zkusili hru bez brankáře, úspěšní ale nebyli, takže obrovská radost v českém týmu mohla vypuknout.

MS hokejistů do 20 let
Skupina A (Montreal)
ČR - Finsko 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 5. D. Krenželok (Nečas), 59. M. Špaček (A. Musil, Zbořil) - 9. Luoto. Rozhodčí: Björk (Švéd.), Stricker (Švýc.) - Palej (Rus.), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 4703.
Česko: Škarek - Kvasnička, Hronek, Kalina, Zbořil, D. Krenželok, Hrdinka, Vála - M. Špaček, A. Musil, Š. Stránský - D. Kaše, Nečas, Kurovský - Jašek, F. Chlapík, Koblížek - Suchý, K. Reichel, Šoustal. Trenéři: Jakub Petr, Jiří Dopita a Petr Svoboda.
Porazí čeští hokejisté dnes na MS hráčů do 20 let Švýcarsko?
Ano
87,3 %
Ne
12,7 %
Celkem hlasovalo 23188 čtenářů.

Reklama

Související témata: