Hlavní obsah

Odborníci žádné překvapení v nominaci nenašli

PRAHA

Přesně podle očekávání expertů vypadá nominace fotbalové reprezentace na mistrovství světa v Německu, kterou v pondělí zveřejnil kouč národního týmu Karel Brückner. Odborníci oslovení ČTK jsou přesvědčeni, že zátěž šampionátu zvládnou i hráči, kteří jsou momentálně zraněni, nebo se ze zdravotních potíží zotavují.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Pavel Nedvěd jako kapitán reprezentace.

Článek

To se týká především Vladimíra Šmicra, který tři měsíce nehrál pro zranění kolena. "I když mu bude chybět herní praxe, je to velmi zkušený hráč a vždy, když přijde do zápasu, tak pomůže. Navíc dokáže rozhodovat důležité zápasy," uvedl nový olomoucký kouč Vlastimil Palička na adresu záložníka Bordeaux.

Podle něj hraje důležitou roli i to, že do startu turnaje zbývá ještě celý měsíc. "Koller proti Bayernu ukázal, že je v dobré pohodě. To samé platí v případě Lokvence," soudil Palička.

Kadlec je zvědavý na Poborského

Kapitán vicemistrů Evropy z roku 1996 a současný mezinárodní manažer Brna Miroslav Kadlec je vedle výkonů dlouhodobě zraněných hráčů zvědavý také na příspěvek Karla Poborského. "Bude to zajímavé srovnání, jestli bude mít druhá liga dopad na jeho výkony," uvedl. Kadlec podotkl, že trenér Brückner je pověstný tím, že v rozhodujících momentech dává přednost osvědčeným hráčům. "To se projevilo i v dnešní nominaci, v níž dostali přednost fotbalisté, kteří se zasloužili o postup," řekl.

Tím přišel o šanci na šampionát například kapitán mistrovského Liberce Tomáš Zápotočný. Jeho klubový kouč Vítězslav Lavička litoval, že se na oporu Slovanu nedostalo. "Objevoval se v návrzích, ale chápu to, v žádném případě bych nechtěl nominaci zpochybňovat. Trenér Brückner to neměl při rozhodování jednoduché. Myslím, že zvolil správně," uvedl Lavička.

Podle něj zřejmě zažívá zklamání stoper René Bolf, který dlouho neodmyslitelně patřil do Brücknerovy základní jedenáctky. "Ale na vině je asi zranění a to, že nenastupoval v klubu. To samé platí v případě Juna," konstatoval Lavička.

Karel velký stratég

Velkého Brücknerova přítele Petra Uličného asi nejvíce zaskočila neúčast stoperů Bolfa s Hübschmanem. "Bolf ale skoro nehrál, Hübschman pravidelně taky nenastupoval, takže zase nějaká senzace to není. Myslím, že nominace se obešla bez velkých překvapení. On je Karel velký stratég a dobře ví, co dělá," prohlásil dosavadní kouč Olomouc.

Pavel Hapal, další trenér z Brücknerova rodného města, neshledal na závěrečném výčtu vyvolených fotbalistů nic překvapivého. "Je to asi to nejlepší, co momentálně máme. Příliš se to neliší od posledního Eura," řekl kouč Baníku Ostrava.

Ani mu nevadí, že nepojedou klasičtí stopeři Bolf, Zápotočný a Hübschman. "Podle mě je to v pořádku. Máme hráče, kteří na tomto postu umějí alternovat. Ukázalo se to třeba na mistrovství Evropy v utkání proti Holandsku, které jsme úspěšně odehráli bez takového klasického obránce," uvedl Hapal.

Reklama