Hlavní obsah

Prokopa čeká debut na šotolině, ze Sardinie chce body

PRAHA

Svou první polovinu uzavře o víkendu na Sardinii letošní mistrovství JWRC. Při Italské rallye se v juniorském šampionátu představí také dvě české posádky, Pavel Valoušek s Italem Scalvinim a Martin Prokop s Janem Tománkem. Druzí jmenovaní si na středomořském ostrově odbydou se svým citroënem C2 S1600 debut na nezpevněném povrchu.

Foto: Jipocar Racing

Martin Prokop (vpravo) s navigátorem Janem Tománkem.

Článek

Prokop se na obhajobu loňského sedmého místa připravoval na šotolinové trati v Moravském Karlově u Červené Vody společně s Janem Kopeckým, který testoval svou fabii WRC. Další porci tréninkových kilometrů Prokopova "cédvojka" spolykala na začátku týdne už na Sardinii.

"Trať letošního ročníku vychází z loňska, ale většina vložek je kvůli drobným změnám odlišná. Pátek bude hodně rozbitý, pojede se v hluboké koleji a budou tam hrozit defekty. Na něj se vůbec netěším. Naopak sobotní tratě jsou rychlejší, po tvrdém podkladu s vrstvou jemného písku, což by nám mohlo vyhovovat. Zmíněný jemný písek je však hodně zrádný. Snižuje trakci, auto špatně zatáčí i brzdí," nastínil podmínky Italské rallye jezdec Czech National Jipocar Teamu.

Posádky se zapotí

Teploty ve Středomoří se na konci května šplhají už poměrně vysoko, a tak budou posádky vedle nástrah tratě bojovat také s horkem v kokpitu. "Od našeho příjezdu panuje nádherné počasí a podle předpovědí by tomu tak mělo být i při soutěži. Už při pondělním testu jsem kombinézu pořádně propotil a něco podobného nás čeká i při soutěži. Ale domnívám se, že fyzicky jsem dobře připraven," věří Prokop.

Český pilot figuruje v průběžném pořadí šampionátu na sedmém místě s deseti body za vítězství v Katalánsku a jednoznačným cílem sardinské mise je rozšíření bodového zisku. "Při zkušebních jízdách to hodně klouzalo. Ale po průjezdu špičky startovního pole by již měla být trať vyčištěná. Netroufám si však odhadovat naše šance. Bude to naše premiéra s C2 na šotolině a srovnání s časy našich soupeřů může být neúprosné. Podle vývoje soutěže zvolíme další taktiku," neplánoval Prokop.

Italská rallye začne slavnostním startem ve čtvrtek večer, během následujících tří etap čeká na posádky osmnáct rychlostních zkoušek v celkové délce 344,94 km.

Reklama