Hlavní obsah

Pokud někdo nastřílí milión gólů, pak je to Monako, složil Guardiola poklonu soupeři

Manchester/Praha

Jedno věděl a po bláznivé noci na Etihad stadium je si tím dvojnásob jistý. „Pokud některé mužstvo dokáže nastřílet tisíc, co tisíc, milión gólů, pak je to Monako,“ pravil kouč Manchesteru City Pep Guardiola poté, co první osmifinále Ligy mistrů skončilo a jeho Citizens slavili výhru 5:3. Po senzačním obratu, který se jim během jedenácti minut ve druhé půli povedl. „Nejde jim prostě zabránit, aby dávali góly,“ potvrdil jen to, před čím varoval už před zápasem. Falcao a spol. jsou rození zabijáci.

Foto: Lee Smith, Reuters

Trenér Manchesteru City Pep Guardiola.

Článek

Unikli klinické smrti. Kdyby kolumbijský snajpr Falcao proměnil ve druhé půli za stavu 2:1 pro Monako pokutový kop, Citizens by se už ze dna těžko zvedli.

„Byl to klíčový moment utkání," potvrdil Gurdiola a jeho portugalský kolega Jardim jen přitakal.

Falcao ji kopl skutečně lajdácky, takže nechal Caballera vyniknout a užít si pár desítek vteřin euforie. Po dvou předchozích inkasovaných brankách ji k získání sebevědomí potřeboval.

„První gól po chybě. Druhý zase," vyčísloval kouč Citizens, že jeho obránci nestíhali. „Ale je těžké Lemara a Mendyho udržet, když jsou tak rychlí," konstatoval jen to, před čím své hráče varoval, když přijel z pařížské špionáže, při níž viděl Monako na vlastní oči.

„Prostě útok, útok a zase útok, to je jejich filosofie. Proto už v této sezóně nastříleli v soutěžních zápasech před sto gólů."

Jeho svěřenci ale přesto Monako přestříleli, když se jim během jedenácti minut povedl neskutečný obrat.

„Nikdy se nevzdávat. Ocitnout se v nesnázích a překonat. To je důvod, proč jsme stále naživu," vysvětloval Guardiola zmrtvýchvstání svého týmu.

„Samozřejmě jsem šťastný, že jsme stále naživu, ale to neznamená, že jsme osmifinále přežili. K odvetě do Monaka poletím s tím, že nebudeme bránit výsledek. Přes Monako je nemožné projít, pokud nebudeme sami střílet góly," přiznával, že 15. března se strhne v monackém knížectví ještě litý boj, v němž se teprve rozhodne o čtvrtfinalistovi.

„V tomhle zápase se stalo hodně věcí, takže vše je stále otevřené. Známe se navzájem ještě lépe, takže víme, že bude nutné některé věci upravit nebo změnit, ale proti Monaku je prostě nutností dát mu góly i na jeho hřišti," opakoval Guridola s vírou, že to jeho tým svede.

„Pro mnohé hráče to byla první zkušenost s Ligou mistrů. Pomůže jim udělat další krok. Pomůže ho udělat celému našemu klubu," připomínal po úchvatné partii, která nadchla celou fotbalovou Evropu.

„Aby ne, když to byl nejúžasnější zápas v této sezóně Champions League," potvrzoval Guardiolův kolega ve službách Monaka Leonardo Jardim.

Reklama