Hlavní obsah

Experti považují zisk stříbra z MS za velký úspěch

PRAHA

Za velký úspěch českého týmu považují postup do finále hokejového mistrovství světa v Rize experti, které v pondělí ČTK oslovila. Podle bývalého kouče reprezentace Slavomíra Lenera už český tým ve finále na Švédsko neměl.

Článek

"Švédové dali šťastný první gól a my na něj nedokázali odpovědět tak jako proti Finům či Rusům. Tím spíše, když soupeř tentokrát přidal druhý slepený gól. Pak si Švédové možná vzpomenuli na olympiádu a zápas dohráli s velkým přehledem, jistotou a vůlí," uvedl Lener, jenž český národní tým naposledy vedl na světovém šampionátu 2004 v Praze a Ostravě. "Líbily se mi však bezprostřední reakce našich hráčů, kteří po utkání nechodili kolem horké kaše a pojmenovali věci pravými jmény," vyzdvihl.

Současný kouč švédského týmu Lulea upozornil, že finálový soupeř české reprezentace se poučil z jejich předchozích zápasů v play-off. "Je třeba vidět, že se na nás perfektně připravil. Měl výborně přečtené naše přesilovky, bylo to patrné z přistupování k našim klíčovým hráčům, čímž je eliminovali," podotkl Lener.

Nejlepším zápasem čtvrtfinále proti Rusku

Kolega Ivana Hlinky ze zlaté olympiády v Naganu označil za nejlepší utkání Čechů na turnaji čtvrtfinále proti Rusku. "Byla tam spousta kvality z odborného hlediska i po stránce taktiky. Šampionát prostě ukázal, že máme na čem stavět. Myslím, že všechny země, které po generační výměně začínají budovat kádr od nuly, by takový výsledek braly všemi deseti. Musíme být spokojeni," řekl Lener.

Z plejády nováčků na světovém šampionátu ho nejvíce upoutal vítkovický dravec Zbyněk Irgl. "Hodně se mi líbil. Sledoval jsem ho i z důvodu možného získání k nám do Švédska, ale je jasné, že po onom čtvrtfinálovém gólu proti Rusku jeho cena několikanásobně stoupla," řekl s úsměvem Lener. "Ale zamlouvali se mi i další. Výborně hráli Hubáček, Tenkrát, Michálek, Krajíček nebo Plekanec."

Rozjezd nebyl nejlepší

Stříbrné medaile z Rigy považuje za velký úspěch trenér a mistr světa z roku 1972 Richard Farda. "Už jen skutečnost, že v týmu hrálo patnáct nováčků, hovoří za další komentáře. Rozjezd do turnaje jsme sice neměli nejlepší, postupně se však náš tým dostal do tempa a způsob, jakým vyřadil v play-off Rusko a Finsko předčil očekávání," poznamenal.

Finálovou prohru 0:4 se Švédskem nehodnotil kriticky. "Bohužel jsme dostali dost nešťastnou úvodní branku a za chvíli přidali Švédové druhý gól. Takový stav se už proti tak zkušenému soupeři jen těžko otáčí. Švédové byli vynikající, hlavně měli dokonale vybroušenou obrannou hru a skvělého brankáře Holmqvista," dodal Farda.

Také účastník dvanácti mistrovství světa a čtyř olympijských her Josef Černý považuje druhé místo českých hokejistů za velký úspěch. "Zejména mě fascinovalo, že mladý tým nepoložilo, když ve čtvrtfinále s Ruskem a v semifinále s Finskem inkasoval první gól. V těchto zápasech se podařilo otočit výsledek, Švédové ve finále už byli nad naše síly. Rozhodně se však za stříbro nemusíme stydět. Veřejnost si už příliš zvykla na tituly mistrů světa. Co bychom za takovou medaili dali v dobách naší kariéry," poznamenal Černý.

Reklama