Hlavní obsah

Cyklista Raboň po Giru ztratil chuť jet Tour de France

RABOŇ

Český cyklista František Raboň po absolvování svého premiérového závodu Giro d´Italia prý zatím ztratil chuť jet Tour de France. Jako jeden z nejmladších účastníků Gira si však v barvách německé stáje T-Mobile vedl podle šéfů týmu velmi dobře a oproti předpokladům dojel až do nedělního cíle v Miláně. Se ztrátou více než čtyř hodin mu v konečném pořadí patřilo 147. místo.

Foto: PSK Whirlpool (www.pskhk.cz)

František Raboň (vlevo) a René Andrle na soustředění v Krkonoších.

Článek

"Na Tour jsem ztratil zatím chuť. Možná, až mi bude o tři roky více a pokud se udržím v některém z týmů ProTour, tak bych to asi chtěl zkusit," řekl dvaadvacetiletý jezdec na úterní tiskové konferenci v Praze.

Své nejspíš sehrála slova spolujezdců ze stáje, ale i dalších cyklistů, kteří Raboňovi tvrdili, že na Tour se jezdí ještě rychleji než na Giru. "Letos jsem se startem na Giru vůbec nepočítal. V mých preferencích na sezonu byly od vedení stáje jednorázové závody," řekl Raboň.

O tom, že pojede Giro, se dozvěděl až tři dny před startem. "Ještě když jsem přistával v Belgii, kde závod startoval, tak jsem tomu pořádně nevěřil. Uklidnilo mě ale to, že šéfové mi říkali, že se mnou počítají na prvních deset čtrnáct dnů. Když však v průběhu závodu viděli, jak jedu, tak rozhodli, že budu pomáhat až do cíle," uvedl cyklista.

Ullrich se přimlouval za dovolenou

Tři a půl tisíce těžkých závodních kilometrů se prý může projevit dvousečně. "Kdybych nyní přehnal trénink, tak by to pro mě mohl být konec sezóny. Na druhou stranu při rozumném tréninkovém zatížení mě to ale může posunout o hodně dál. A v to doufám," prohlásil Raboň. Už o víkendu absolvuje další jednorázové závody ve Švýcarsku a v Německu, přestože se třeba prý i Jan Ullrich přimlouval, aby dostal dovolenou.

Největší krize na loňského mistra Evropy jezdců do 23 let přišla v horské 18. etapě. "Odpadl jsem již v prvním kopci asi 180 kilometrů před cílem. Z desetičlenné skupiny hned pět matadorů nastoupilo do auta a v tu chvíli jsem si myslel, že je to můj konec. Naštěstí jsme se vrátili do hlavní skupiny, nohy se daly dohromady a dojel jsem," řekl Raboň, kterému prý v těžkých chvílích moc pomohli diváci, hlavně Češi.

Nejsilnějším zážitkem byla pro bývalého jezdce PSK Whirlpool časovka družstev. "Právě v souvislosti s ní byl na mě jediný tlak, tým ji chtěl vyhrát. Spolu se třemi mistry světa jsem vydržel až do cíle a večer měl na pokoji růžový trikot lídra závodu," řekl Raboň. Jeho spolubydlícím byl totiž naopak nejstarší jezdec stáje, šestatřicetiletý Ukrajinec Sergej Gončar, který i díky českému jezdci po týmové časovce růžový dres na čas získal.

S Bassem se nepotkával

Šéfové stáje v čele s Mariem Kummerem českého cyklistu chválili. "Byli spokojeni, že jsem jel dobře časovku, jezdil tempo, když jsme hájili Gončarovo vedení, rozjížděl spurty Pollackovi a celkově pomáhal v průběhu celého závodu," řekl Raboň.

Hodně jej těší, že se na slavném Giru nedopustil žádné chyby. "Nikoho jsem nesrazil ve spurtu, ani na větru. V posledním týdnu ke mně přijížděli i cyklisté z jiných týmů, pobavili se a pogratulovali k výkonu. To je důkaz, že si mě všimli, a z toho mám velkou radost," řekl Raboň.

S vítězným Ivanem Bassem se však příliš nepotkával. "Napřed jsem já jezdil vepředu tempo a on byl za mnou, v kopcích byl zase vepředu on a já půl hodiny za ním," řekl s nadsázkou Raboň. Italův výkon ale označil za obdivuhodný. "Jel jsem s ním před dvěma měsíci a vyhrával, na Giru měl formu neskutečnou a vyhrál rozdílem třídy. V souboji na Tour s ním však nemám o Ullricha strach," prohlásil.

Ullrich jel podle Raboně Giro vysloveně tréninkově. "V časovce ale dokázal neskutečně zrychlit a v těžkých horských etapách jel neuvěřitelně lehce. V případě Bassa se mi zdá nemožné udržet formu tak dlouho," naznačil Raboň, koho na Tour považuje za většího favorita.

Reklama

Související témata: