Hlavní obsah

Kanonýr Ševčenko přestoupil do Chelsea za rekordní sumu

Ukrajinský útočník Andrej Ševčenko přestoupil z AC Milán do Chelsea, kde bude spoluhráčem českého gólmana Petra Čecha. Držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy za rok 2004 ve středu večer podepsal s týmem anglického mistra čtyřletou smlouvu. AC Milán by za 29letého kanonýra měl podle spekulací dostat odstupné 30 miliónů liber (1,23 miliardy korun).

Foto: ČTK/AP

Andrej Ševčenko už dres AC Milán oblékat nebude.

Článek

Tím by se Chelsea postarala o rekordní přestup v anglickém fotbale. Dosavadní maximum držel Manchester United, jenž před čtyřmi lety zaplatil Leedsu za obránce Ria Ferdinanda 28,25 miliónu. Kluby výši odstupného nezveřejnily, podle agentury AP by však mohlo činit dokonce 45 miliónů liber.

V tom případě by ruský majitel Chelsea Roman Abramovič od svého příchodu investoval do posil za tři roky kolem 400 miliónů liber. Podle agentury DPA by si měl Ševčenko v Chelsea ještě vylepšit svou pozici mezi nejlépe placenými fotbalisty světa. Týdně si prý vydělá 130 000 liber.

Za odchodem byla manželka

Ševčenko měl v Miláně, kde působil od roku 1999, kontrakt ještě na tři sezóny. Minulý týden však oficiálně potvrdil, že chce z rodinných důvodů Itálii opustit a odejít do Anglie. Jeho americká manželka totiž chtěla, aby jejich děti vyrůstaly v anglicky mluvící zemi.

"Jsem tu kvůli výzvě a vzrušení, které znamená hrát Premier League," uvedl Ševčenko na internetové stránce Chelsea. "Myslím, že přicházím ve správnou chvíli. Liga mistrů bude v příští sezóně vážným cílem, ale nebude to jen o ní. Chelsea bude chtít vyhrát potřetí také ligu a mně se líbí mentalita týmu, který touží zvítězit v každém zápase," řekl střelec rozhodující penalty ve finále Ligy mistrů proti Juventusu v roce 2003.

Konkurence v útoku Chelsea

Díky "přestupu roku" získal londýnský klub po německém záložníkovi Michaelu Ballackovi druhou velkou posilu. V úterý navíc mistři posledních dvou sezón Premier League podepsali smlouvu s mladým útočníkem Salomonem Kalouem z Feyenoordu.

S příchodem Ševčenka vzroste v útoku Chelsea konkurence i pro Didiera Drogbu, jenž byl do loňska nejdražší posilou v historii klubu, když přišel z Marseille za 24 miliónů liber. Před rokem ho překonal ghanský záložník Michael Essien přestupem z Lyonu za necelých 26 miliónů.

Přetlaku hvězdných útočníků na Stamford Bridge nyní chtěli využít zástupci Lyonu a nabídli Drogbovi angažmá, kouč José Mourinho mu však řekl, ať zůstane, že chce postavit hru na něm a Ševčenkovi.

Mourinho si splnil sen

"Dnes se můj sen stal skutečností. Andreje jsem si přál získat od chvíle, co jsem do Chelsea nastoupil. Dříve to nebylo možné, teď se to stalo. Je ambiciózní, disciplinovaný, takticky vyzrálý a samozřejmě skvělý střelec," pěl chválu trenér Mourinho na adresu Ševčenka, jenž dal za sedm sezon v AC Milán 173 gólů.

Čerstvá posila Chelsea by se měla po dnešním náročném dni v Londýně už ve čtvrtek připojit znovu k ukrajinské reprezentaci a věnovat se naplno přípravě na na mistrovství světa. V pátek by měl Ševčenko nastoupit k přípravnému utkání proti Itálii; kvůli předchozímu zranění kolena si letos zahraje za národní tým poprvé.

Reklama

Související témata: