Hlavní obsah

Primátorky se kvůli zvýšené hladině Vltavy pojedou až v září

Kvůli zvýšené hladině Vltavy se o tomto víkendu neuskuteční populární Primátorky. Tradiční veslařský závod organizátoři přeložili na neděli 24. září. ČTK to oznámil ředitel závodu Přemysl Panuška. "Důvodem rozhodnutí je několikanásobně vyšší průtok řeky Vltavy v Praze, při kterém již nelze zajistit regulérnost závodů a zvláště bezpečnost závodníků," uvedl Panuška.

Článek

Zvýšená hladina řeky je důvodem odložení závodu, který se koná od roku 1910, poprvé v historii. Ve středu na tiskové konferenci pořadatelé uvedli, že o osudu 93. ročníku se rozhodne v pátek, po nepříznivém vývoji však vyřkli verdikt již dnes.

"Od Povodí Vltavy dostaneme nejčerstvější informace až v pátek před polednem, což je ale pro nás pozdě. V té chvíli už by musely být všechny přípravy rozběhnuté," vysvětlil generální sekretář veslařského svazu Miroslav Vašek důvod, proč se o osudu klání rozhodlo dříve. Díky tomu mohou být informováni včas i zahraniční účastníci, aby do Česka zbytečně nejeli.

Organizátoři Primátorek se rozhodli akci přeložit s ohledem na fakt, že je nepravděpodobné, že by se snížila vysoká hladina řeky a průtok. "Naplněnost Vltavské kaskády i dalších přehrad je prakticky stoprocentní a vypadá to, že vývoj v příštích dnech bude stejný jako doposud," řekl Vašek.

Nový termín může přilákat více hvězd

Teoreticky by se prý sice dal závod uspořádat, ale s ohledem na bezpečnost a regulérnost se tak nestane. "Měli bychom velké problémy se startovacím zařízením, které by se nedalo ukotvit, stejně jako s bójkami v zatáčce, které by uplavaly. Navíc kdyby se nějaká posádka ocitla ve vodě, bylo by to nebezpečné," uvedl generální sekretář svazu. S ohledem na nepřízeň počasí se veslaři již s předstihem rozhodli přeložit do Račic mistrovství oblasti Vltava, na kterém se představí i mládež.

Vzhledem k tomu, že byl závod přeložen s několikadenním předstihem, nevzniknout veslařům ani žádné velké ekonomické škody. "Nebude to nic dramatického. Řadu věcí, jako jsou medaile či programy, budeme moci použít i na podzim. Do technického zázemí jsme zatím nic neinvestovali," řekl Vašek. Nově se budou muset tisknout pouze startovní listiny.

Díky novému termínu by se mohla mezi účastníky objevit i známější jména ze zahraničí. Ve druhé polovině září již bude po mistrovství světa a veslaři se nebudou soustředit na starty ve Světovém poháru jako nyní. "Je reálné, že startovní pole bude zajímavější," připustil Vašek. Organizátoři Primátorek dokonce při určování nového termínu vzali ohled i na dovolené, které si veslaři bezprostředně po MS většinou berou.

Reklama