Hlavní obsah

Eliáš si už v NHL nezahraje! Jeho výjimečná mise u Ďáblů skončila

Newark/Praha
Aktualizováno

Český hokejový útočník Patrik Eliáš ukončil svou kariéru v NHL, v níž strávil 20 sezón výhradně v dresu New Jersey Devils. S Ďábly vyhrál dvakrát Stanleyův pohár. V pátek se tato informace objevila na stránkách klubu. Český útočník v letošní sezóně kvůli zranění pravého kolena neodehrál žádné utkání. V květnu minulého roku se podrobil operaci, ale návrat se přesto nevydařil.

Foto: Marek Burkert, Právo

Konec, hokejový dres New Jersey Devils už Patrik Eliáš neoblékne.

Článek
Fotogalerie

„Jsem šťastný za kariéru v tomto klubu. Byly to skvělé roky, úspěšné roky... Je to dlouhodobé přátelství, tohle je můj druhý domov. Mé děti se zde narodily, chodí tady do školy. Město, okolí, lidé vás tu poznávají. Mám zde rodinu, přátele," řekl také Eliáš v rozhovoru.

Už loni v listopadu přiznal, že jeho konec v nejslavnější lize světa se blíží. Pár dnů před  jedenačtyřicátými narozeninami učinil definitivní rozhodnutí.

V reprezentačním dresu získal Eliáš bronz na zimní olympiádě 2006 v Turíně. Stejné kovy slavil s národním týmem také dvakrát na mistrovství světa. Celkem se zúčastnil čtyř světových šampionátů a čtyř olympijských her.

V NHL se zařadil mezi výjimečné hráče, celou kariéru od sezóny 1995/1996 strávil v Devils. Zde odehrál 1240 zápasů, ve kterých si připsal 408 gólů a 617 asistencí, celkem 1025 bodů, nejvíc ze všech hráčů Devils v historii. Dvakrát zvedl nad hlavu slavný Stanley Cup, a to v roce 2000 a 2003, dvakrát si ještě také zahrál ve finále.

V play off odehrál 162 utkání a přispal si 45 branek a 80 asistencí. Celkově je druhým nejproduktivnější českým hráčem v historii NHL.

„Jsem v pohodě. Jsem šťastný, že mi celá organizace, hráči, trenéři dali čas, abych došel k rozhodnutí ve svém volném čase. To je důležité, nedovedu si představit, jak složité to musí mít kluci, když končí svoji kariéru přes noc. To musí být neuvěřitelně těžké," citoval Eliáše server nhl.com.

Končí slavná sportovní kapitola

Problémy s pravým kolenem Eliáše trápily delší dobu. V letošní sezóně neodehrál žádné utkání. V minulém ročníku si jich připsal šestnáct, přesto stále věřil návratu.

„Pokud bude Patrik schopen hrát na takové úrovni, jak sám od sebe očekává, že stále může hrát a bude prospěšný pro tým, tak si myslím, že v New Jersey budou nadšení z možnosti mít ho tady zase zpátky," řekl před desíti měsíci jeho agent Allan Walsh.

Patrik Eliáš
Datum a místo narození: 13. dubna 1976, Třebíč
Výška a váha: 185 cm, 88 kg
Post: útočník/levé křídlo
Kariéra: Horácká Slavia Třebíč (1981-92), Poldi Kladno (1992-95), New Jersey Devils+Albany River Rats/AHL (1995-97), New Jersey Devils (1995-2016), v době výluky NHL 2004-05 Znojemští orli a Metallurg Magnitogorsk
Reprezentace: 43 zápasů, 20 gólů (1998-2014)
Největší úspěchy: OH 2006 (Turín), MS 1998 (Švýcarsko) a MS 2011 (Slovensko) - bronz; 2x vítěz Stanleyova poháru (2000 a 2003)
Ocenění: 2x vítěz ankety Zlatá hokejka (2009 a 2012); držitel Bud Light Plus-Minus Award za nejlepší bilanci na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech (2001); člen prvního All Star týmu NHL (2001); účastník čtyř zápasů All Star NHL
Rodina: ženatý, manželka Petra, dcery Sophia Gabriella a Kaila Patricie

Čas ukázal, že rodák z Třebíče už dres NHL na sebe nenavlékne, nezíská žádný bod navíc, nepřidá další příběh do své bohaté kariéry. Eliáš uzavřel svoji sportovní knihu v nejslavnější hokejové lize světa. Neodešel jako hráč ve svém posledním utkání, ale důstojného rozloučení se dočká, NHL tohle umí.

Co bude s Eliášem dál? Ukáže čas.

„Důvodem pro konec jsem si jistý, nevím, jestli bych byl schopen dát tomu vše fyzicky, nehrál bych na takové úrovní, jaké bych chtěl. Jakmile začnete o sobě pochybovat, jestli na to máte nebo ne, je prostě lepší být k sobě upřímný, jestli to stojí za to," řekl také bývalý reprezentant a dodal. "Skončil jsem v NHL. Řekněme to takto. Nemám v úmyslu hrát někde příští rok, ale na led budu chodit, ať už to bude s kamarády, s juniory nebo s někým jiným, protože mě to baví. Mám rád aktivitu a pořád mě baví hrát."

Jakou známkou byste ohodnotili hokejovou kariéru Patrika Eliáše?
Jednička
93,7 %
Dvojka
4,1 %
Trojka
0,7 %
Čtyřka
0,4 %
Pětka
1,1 %
Celkem hlasovalo 16184 čtenářů.

Reklama