Hlavní obsah

Hadamczik zůstává trenérem hokejové reprezentace

Českou hokejovou reprezentaci povede i nadále trenér Alois Hadamczik. Kouč, pod jehož vedením český národní tým získal v tomto roce bronzovou medaili na olympijských hrách v Turíně a stříbro na světovém šampionátu v Rize, se dohodl s představiteli Českého svazu ledního hokeje na podmínkách nové dvouleté smlouvy.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik.

Článek

"Pracovat u národního týmu je pro mě ctí a já jsem se netajil tím, že bych u něj chtěl pracovat dále," řekl Hadamczik novinářům po jednání výkonného výboru svazu, který se jeho dalším působením u reprezentace zabýval. Třiapadesátiletý kouč měl kontrakt na dva roky jako podmínku, protože chtěl ze strany svazu cítit důvěru.

Navíc hodlá pokračovat v generační výměně hráčů. "Chtěl jsem mít možnost pracovat na koncepci přebudování týmu. Tu jsem ráno řekl předsedovi svazu a vysvětlil, proč to tak je. Chci, aby český hokej šel dopředu a abychom nemuseli bojovat mezi sebou, ale s Kanaďany, Švédy či Rusy. Teď cítím, že jsem si důvěru za rok získal, což je pro mě největší kredit," uvedl Hadamczik, který po únorových olympijských hrách v Turíně čelil kritice.

Pro jeho setrvání byli všichni

Na potvrzení ve funkci si dnes musel několik hodin počkat. Se svazovým předsedou Vratislavem Kulhánkem se sešel již v devět hodin ráno, pak byl pozván na poledne na jednání výboru. Tam byl nakonec vpuštěn až o dvě hodiny později. "Asi se jejich jednání trochu protáhlo," pousmál se Hadamczik, který funkcionářům předložil hodnotící zprávu ze světového šampionátu v Lotyšsku a následně jim vysvětlil svou představu. "Řekli, že chtějí, abych dále pracoval," uvedl. Pro jeho setrvání bylo všech devět členů výkonného výboru, kteří se jednání v Praze zúčastnili.

Dvouletá smlouva je podle Hadamczika důležitá hlavně proto, aby si získal i důvěru hráčů. "Kluci musí cítit, že když dostanou šanci a odvedou maximum, tak mají opět šanci reprezentovat. A to se u krátkodobé činnosti těžko dělá," řekl Hadamczik. Vedle mladých hráčů ale hodlá povolávat i starší a zkušené hokejisty. "Nerozhoduje, kolik je komu let, ale jeho výkonnost. Když tedy někteří změní názor a budou chtít reprezentovat, mají otevřené dveře," naznačil, že se zcela nevzdává ani služeb například Jaromíra Jágra, Martina Straky či Martina Ručinského, kteří po olympiádě prohlásili, že v národním týmu končí.

Hadamczik by rád stejné asistenty

Hadamczik, jenž po loňském zlatém mistrovství světa ve Vídni nahradil na postu hlavního kouče Vladimíra Růžičku, by rád i nadále spolupracoval s asistenty Josefem Palečkem a Františkem Musilem, se kterými mužstvo vedl v Lotyšsku. "Chtěl bych, aby zůstali. Dopředu jsem s nimi o tom nemluvil, protože jsem nevěděl, co bude. Teď budu mít možnost je oslovit," uvedl. Zejména v případě Palečka však bude záležet i na tom, jak se k jeho uvolnění postaví Liberec, který vede v extralize.

Reklama