Hlavní obsah

Jan Koller se na dva roky upsal Monaku

Fotbalový reprezentant Jan Koller přestupuje z Borussie Dortmund do AS Monako. Nejlepší střelec v historii českého národního týmu ve Francii podepsal s účastníkem tamní ligové soutěže a předloňským finalistou Ligy mistrů dvouletou smlouvu. Protože Kollerovi vypršela v německém týmu smlouva, nový klub za něj nemusel nic platit.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Koller objímá trenéra Karla Brücknera po vítězné baráži s Norskem.

Článek

Koller si volbu pochvaloval. "Monako mi předložilo konkrétní nabídku, stál o mne trenér i vedení klubu," citoval jej server fotbal.cz. Těšil se do nového prostředí na francouzské Riviéře. "Je příjemné, mé rodině se bude jistě líbit," řekl fotbalista, jenž kvůli dohodě o novém angažmá přerušil přípravu s reprezentací na mistrovství světa. K národnímu celku se znovu připojí v úterý.

I když poslední sezóna Monaku nevyšla, v Kollerových očích se pořád jedná o jeden z nejlepších týmů ve Francii. "Chci hrát s týmem o evropské poháry," uvedl. Jeho nový klub skončil v lize desátý a stejně jako Dortmund si nevybojoval právo hrát na evropské scéně.

Místo Rosického bude parťákem Plašil

Kanonýr, který v sobotu dvěma brankami do sítě Trinidadu a Tobaga vylepšil svůj střelecký účet v reprezentaci na 42 branek, opouští Dortmund po pěti letech. S německým klubem si v roce 2002 zahrál finále Poháru UEFA, první sezónu v bundeslize korunoval ziskem mistrovského titulu. V posledních letech ale na Vestfálském stadionu zažíval neúspěchy.

Koller vytvořil v Dortmundu nerozlučnou dvojici s Tomášem Rosickým, ovšem nyní už se budou setkávat jen v národním týmu. Rosický se nedávno stal posilou Arsenalu. Koller přesto bude mít díky Jaroslavu Plašilovi českého spoluhráče i v Monaku.

Bude to pro něj angažmá už v třetí zahraniční lize a znovu se stěhuje směrem na jih. Po tichém odchodu ze Sparty nastupoval pět let v Belgii za Lokeren a Anderlecht Brusel. Třiatřicetiletého útočníka se snažila získat řada klubů, naposledy Palermo. Jenže to mu podle italských zdrojů nebylo ochotné splnit požadavky na roční plat ve výši 1,3 miliónu eur (asi 36,4 miliónu korun).

Reklama

Související témata: