Hlavní obsah

Česko - Norsko 4:0Premiéra na jedničku! Čtyřgólový úder během devíti minut vyřídil Nory

MinutaMin. Tým Hráč Akce
28. Kašpar 1 : 0
31. Lenc 2 : 0
34. Kašpar 3 : 0
37. Jeřábek 4 : 0
Záznam online reportáže

Chomutov
Aktualizováno

Chvíli trvalo, než čeští hokejisté v Chomutově vyladili správný zápasový rytmus, ale pak čtyřgólovým úderem během devíti minut prostředního dějství srazili Nory. První ze sedmi přípravných utkání před květnovým mistrovstvím světa tak vyhráli 4:0. Odveta je čeká na stejném ledě už ve čtvrtek od 17:00.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští hokejisté se v zápase s Norskem radují po úvodním gólu Lukáše Kašpara (druhý zleva).

Článek
Fotogalerie

Národní tým se vrátil do Chomutova od prosince 2011 a už dnes se k němu připojil první z hráčů pozvaných ze zámoří, obránce Košťálek z farmy Winnipegu v Manitobě. Do zápasu ale ještě nezasáhl, podobně trenér Jandač zatím nechává odpočívat své elitní útočníky jako Červenku, Řepíka, Sekáč i Birnera, který navíc každým dnem čeká přírůstek do rodiny.

Začátek utkání přinesl náznak ofenzivní aktivity české reprezentace, jenže střelu jednoho ze tří debutantů Musila zastavila tyčka. Norové, kteří minulý týden v rámci Euro Hockey Challenge dvakrát zdolali Německo, přiměli Francouze k prvnímu zásahu až ve 12. minutě.

Od té doby se ale Seveřané začali daleko víc srážet, díky silovějšímu pojetí vyhrávali osobní souboje a měli i lepší pohyb, takže český gólman se musel činit proti ujíždějícímu Karterudovi a skvělou práci odvedl i při akci Oldena, jenž se šikovně proháčkoval obranou.

První třetinu nakonec soupeř vyhrál na střely 10:9, český tým se neprosadil ani z přesilovky, kterou hrál elitní Horákův útok doplněný extraligovým kanonýrem Kubalíkem. Pohotovější zakončení nebo nějaká přesná rána početní výhodě ale scházely. Herní rozpaky národního týmu, zřejmě ovlivněné i delší zápasovou pauzou reprezentantů, vzaly za své zhruba v polovině utkání.

Kouzlo norského brankáře odčaroval Kašpar

Vysvobozením byl Kašparův gól, kdy nejstarší český útočník pohotově zužitkoval šikovnou Klokovu přihrávku. Vedením uklidnění čeští reprezentanti se začali daleko víc tlačit před Haugena, dobře napadali norskou rozehrávku a vystupňovali i četnost střel. Okamžitě se to promítlo i ve skóre. Lenc se po závaru boleslavské lajny prosadil důrazem na brankovišti a bylo to 2:0.

Neuplynuly ani tři minuty a zakončení z přečíslení vzal na sebe Kašpar, když našel mezírku mezi betony norského brankáře. Totální herní proměnou prošla i česká přesilovka. Najednou měla rychlost i nápad, puk šel z hole na hůl, takže s kapitánským céčkem hrající Jeřábek po Zohornově přihrávce, která měla oči, gólově potrestal druhý norský faul.

Vzhledem k výraznému náporu domácích byl Francouz ve druhém dějství takřka bez práce, připsal si pouhé tři zásahy. V poslední třetině reprezentanti bez potíží přečkali tři norské přesilovky a už měli režii duelu víceméně ve svých rukou.

Houževnatý soupeř se sice snažil alespoň o čestný úspěch, ale narážel na dobře fungující obranu a jistě chytajícího českého gólmana. Zrodilo se tak 11. vítězství české reprezentace nad Norskem v řadě a stejně jako na loňském MS v Moskvě to bylo bez obdržené branky.

Utkání Euro Hockey Challenge v Chomutově:
Česko - Norsko 4:0 (0:0, 4:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 28. Kašpar (Klok, P. Holík), 31. Lenc (Hyka, Kundrátek), 34. Kašpar (Kolář), 37. Jeřábek (T. Zohorna, Radil). Rozhodčí: Hodek, Hribik - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. Diváci: 3862.
Česko: Francouz - Jeřábek, Klok, Polášek, Kolář, Kundrátek, Šulák, M. Doudera, D. Sklenička - Radil, Horák, T. Zohorna - Kašpar, P. Holík, Říčka - Hyka, Musil, Lenc - Lev, R. Hanzl, D. Kubalík. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.
Norsko: Haugen - Holös, Lesund, Espeland, Ström, Sörvik, Bull, Saxrud Danielsen - Reichenberg, K. A. Olimb, Olden - Valkvae Olsen, Trettenes, Stene - Haga, Roest, Karterud - T. Olsen, Brekke Henriksen, Heier. Trenér: Petter Thoresen.

Reklama