Hlavní obsah

Fotbalisty dostihla kontrola, dnes vyrážejí do dějiště MS

PRAHA

Vylosovanou čtveřici českých fotbalistů v úterý ještě čekal dopingový test, mužstvo pak poslední trénink doma. Ve středu reprezentace vyrazí do Německa, jež se stává fotbalovým centrem planety. Nedvěd a spol. se na světový šampionát budou chystat už v dějišti. I se Sivokem, který coby rezerva letí s týmem, ač třiadvacetičlenná soupiska je naplněna.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ilustrační foto

Článek

Z ní včera trénovali i rekonvalescenti Galásek a Rosický, Baroše bolesti paty na hřiště nepustily. Tajené kvarteto se ještě předtím podrobilo dopingové kontrole. Přepadovce z lékařské komise FIFA odevzdalo vzorek moči k rozboru.

"Navštěvujeme přípravné zápasy, kontroly děláme u všech 32 týmů. Ani tady o nás nikdo nevěděl," řekl šéf komise Jiří Dvořák, který kdysi emigroval do Švýcarska. V roli prvního muže komise zažije druhé MS.

"Dosud byly všechny kontroly negativní a doufáme, že to tak bude až do konce turnaje," přál si šedovlasý lékař. Řekl, že zveřejnění jmen testovaných závisí na vůli svazů. "My to neříkáme." Mlčel i mluvčí reprezentace Lukáš Tuček.

Dvořák odhalil alespoň způsob výběru hráčů. "Je to jednoduché," vytáhl modrý hadrový sáček a vysypal z něj cedulky. "V pytlíku se to zamíchá a vytáhnou se čtyři čísla. Protože jsem lékař a ne kouzelník, nedá se podvádět."

Krevní testy nejsou třeba

Vzorky moči se budou vyšetřovat v laboratoři v Německu. Doping podle Dvořáka není ve fotbale využíván systematicky, ač před lety tvrdil opak kouč českého původu Zdeněk Zeman působící v Itálii. Načapáni bývají podle šéfa komise hlavně uživatelé drog - marihuany a kokainu.

"Za rok provedeme zhruba 22 tisíc kontrol, loni bylo 78 pozitivních, ale můžu sdělit, že žádný prominentní hráč mezi nimi nebyl," prohlásil Dvořák. Potvrzené užití anabolik a jiných látek zvyšujících výkon je ve fotbale výjimkou. "Bylo takových jen sedm případů," poznamenal dále.

Krevní testy užívané v cyklistice či v lyžování podle něj nemají ve fotbale význam. "Z moči lze kontrolovat vše. Krev není třeba, ta nám žádné jiné informace nedá. Jedině dosvědčí transfuzi, ta ovšem ve fotbale nemá význam," uvedl Dvořák a připomněl, že odrážel aktivity dopingové agentury WADA, která chtěla fotbal kontrolovat podobně jako jiné sporty.

"Nenecháme se řídit nemedicínským personálem," vysvětlil. "Ale v Německu budeme spolupracovat s tamní antidopingovou asociací," dodal.

Reklama