Hlavní obsah

Itálie je týden před prvním zápasem na MS v nejistotě

Italská fotbalová reprezentace se týden před prvním zápasem na mistrovství světa proti Ghaně nachází v naprosté nejistotě. Trenér italského týmu, který bude posledním soupeřem české reprezentace v základní skupině šampionátu, nemůže ani jasně říci, jaký je skutečný potenciál jeho mužstva. Napsala to dnes agentura AFP.

Článek

Italská reprezentace se připravuje ve velmi dusné atmosféře způsobené vyšetřováním korupčního skandálu v první lize. To se odrazilo i na posledních dvou přípravných zápasech proti Švýcarsku a Ukrajině, s nimiž Squadra Azzura remizovala 1:1, respektive 0:0. Výkon Italů byl spíše zklamáním a dokonce odhalil i některé znepokojivé nedostatky, píše AFP.

Reprezentační trenér Marcello Lippi ale navenek zachovává klid. "Střetli jsme se se dvěma kvalitními soupeři, kteří budou hrát také na mistrovství světa. Můj tým se mi líbil. Být nyní ve vrcholné formě je k ničemu, je potřeba ji mít na šampionátu," řekl Lippi, který ve středu odpoledne svůj ostře sledovaný tým přivezl do Duisburgu. Tam si vybral klidný hotel s poměrně skromnými podmínkami, aby hráči nebyli rozptylováni, údajně si objednal jen číšníky a všechny servírky nechal poslat na dovolenou.

I když kouč své hráče hájí, podle AFP by si měl dělat starosti. Oba zápasy totiž prakticky nebyly žádným důvodem k spokojenosti. Jestliže obrana před brankářem Gianluigim Buffonem se i přes ohlášenou absenci Gianluky Zambrotty proti Ghaně a Alessandra Nesty "takřka drží", o středu pole se totéž říct nedá - tady je italský tým málo výkonný. Duo na hrotu útoku je také málo důrazné, soudí AFP.

Hlavní obavy musí mít Lippi o fyzickou kondici útočníka Franceska Tottiho, který se po únorové zlomenině lýtkové kosti teprve zlehka dostává do formy. Účast Tottiho na šampionátu jako taková zpochybňována není, otazníky však visí nad tím, zda bude schopen diktovat hru i po tříměsíční herní přestávce.

Lippi proto nad sestavením útoku váhá. Otázka je, jakou úlohu dá Alessandru Del Pierovi, který sice není tak tvořivý, ale na levém křídle je v útoku důrazný. Trenér se také ještě nerozhodl, zda Totti bude klasicky působit za dvěma hrotovými hráči, nebo zda zvolí dosud nevyzkoušenou variantu s jedním koncovým hráčem a Del Pierem staženým nalevo.

Problémem je také výběr útočníků - autor gólu proti Švýcarům Alberto Gilardino ani Luca Toni podle AFP v přípravných zápasech nijak nezářili. Není vyloučeno, že trenér nakonec postaví Filippa Inzaghiho, který byl povolán na poslední chvíli, aby nahradil zraněného Christiana Vieriho.

Skandál v italském fotbalu ale podle bývalého kapitána Paola Maldiniho reprezentaci neovlivní. "Zápasy budou důležitým momentem, aby se pozornost vrátila ke sportu," řekl listu La Repubblica obránce AC Milán. I když byl během pobytu s národním týmem vyslýchán i jeho nástupce Fabio Cannavaro, podle Maldiniho nepříjemnou situaci zvládne.

"Kapitán musí unést na svých bedrech hodně věcí, ale Fabio je má dost velká. Je na svém třetím mistrovství, co bych ho měl učit?" uvedl Maldini. Současný tým by se měl podle něj poučit z nezdarů na předchozím MS i Euru před dvěma lety. "Tyto negativní zkušenosti nám nyní musí pomoci, abychom se dostali dál," dodal.

Reklama

Související témata: