Hlavní obsah

Liberec - Brno 3:4Stav série 0:1Kometa zvládla pod Ještědem přestřelku, první bod ve finále jí trefil Mallet

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Svačina 1 : 0
11. Ševc 2 : 0
11. Dočekal 2 : 1
12. Zaťovič 2 : 2
20. Malec 2 : 3
26. Bulíř 3 : 3
30. Mallet 3 : 4
Záznam online reportáže

Liberec
Aktualizováno

Dva brzké inkasované góly s psychikou brněnských hokejistů v první finálové bitvě neotřásly. Kometa předvedla na ledě obhájce titulu z Liberce skvělý obrat a po vítězství 4:3 slaví první vítězství ve finále play off. Rozhodující gól vsítil ve 30. minutě útočník Alexandre Mallet.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Alexandre Mallet z Brna se raduje z gólu v prvním finále s Libercem.

Článek
Fotogalerie

Úvodní duel ve vyprodané aréně probíhal zpočátku v liberecké režii. Ve 4. minutě nahodil puk na bránu Plutnar a Svačina ho ze vzduchu ztečoval za překvapeného Čiliaka. Hostům se vzápětí naskytla obrovská šance na vyrovnání, když na trestnou lavici usedli Vantuch s Ševcem, jenže Kometa téměř dvouminutovou přesilovku pět na tři nevyužila. Tygři totiž výborně bránili a nebezpečné rány Hynka Zohorny a Erata zlikvidoval Will.

Dvojnásobnou početní výhodu si poté zahráli i domácí a dlouho vše nasvědčovalo tomu, že v ní dopadnou stejně jako Moravané. Krátce po návratu prvního vyloučeného hráče Čermáka se však opřel do kotouče Ševc a bombou rozvlnil síť.

Vypadalo to, že je pouze otázkou času, kdy Severočeši dorazí soupeře třetím zásahem. Jenže ve zbytku třetiny domácí příznivci pouze nevěřícně přihlíželi, co se na ledové ploše odehrává. Kometa se totiž během 39 vteřin dvěma slepenými góly vrátila do zápasu. Nejprve tečí snížil Dočekal a po něm parádní ranou vymetl kout Willovy klece Zaťovič. To ale nebylo vše, senzační obrat dokonal sekundu před první přestávkou šťastnou trefou Malec - 2:3!

Mallet vrátil Kometě vedení

V prostřední části šli Bílí Tygři trpělivě za vyrovnáním, kterého se dočkali ve 26. minutě, kdy do poloodkryté klece zamířil z dorážky Bulíř. Liberecké trefa nakopla a prahli po dalším gólu. Ten mohli dosáhnout v polovině střetnutí při další přesilovce. Jenže v ní jim pláchl Mallet a křížnou střelou zmrazil domácí publikum.

Mezi tyčemi poté nahradil Willa zkušený Lašák a Pešánovi svěřenci byli v závěru periody blízko odpovědi. V čtyřminutové početní výhodě však Valský zblízka přestřelil Čiliakovu branku.

Zkraje třetí třetiny odstoupil po podražení Mojžíše kvůli zranění Vojtěch Němec, Kometa ale i bez něj držela těsný náskok. Bílí Tygři marně dobývali obranný val soupeře, naopak pojistku výhry měli na hokejce Hruška se Zaťovičem.

Snaha Libereckých o vyrovnání k ničemu nevedla. Domácí to zkusili v závěru ještě v šesti, ale prodloužení už nevybojovali. Druhé utkání je na programu v sobotu, výhodu domácího prostředí mají opět Bílí Tygři.

Finále play off hokejové extraligy - 1. zápas:
Bílí Tygři Liberec - HC Kometa Brno 3:4 (2:3, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 4. Svačina (Plutnar), 11. Ševc (Ordoš, Lakatoš), 26. Bulíř (Svačina, Mojžíš) - 11. Dočekal (L. Čermák), 12. Zaťovič (Haščák), 20. Malec (M. Kvapil, Kováčik), 30. Mallet. Rozhodčí: Hodek, Pešina - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 7500 (vyprodáno). Stav série: 0:1.
Liberec: Will (30. - 59. Lašák) - R. Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Jánošík, Plutnar, Kolmann - Lakatoš, P. Jelínek, Radivojevič - Valský, Bulíř, Svačina - Bartovič, Bližňák, L. Krenželok - J. Stránský, Vantuch, Ordoš. Trenéři: Pešán a Mlejnek.
Brno: Čiliak - Trška, Krejčík, Kováčik, Gulaši, Bartejs, Malec - M. Erat, J. Hruška, M. Kvapil - Vondráček, L. Čermák, Dočekal - Haščák, V. Němec, Zaťovič - Mallet, H. Zohorna, R. Zohorna. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný, Haken a Pešout.

Reklama

Související témata: