Hlavní obsah

Finsko - Česko 6:5 PPČeská osmnáctka drama na MS nedotáhla. Dále jdou obhájci titulu

Poprad/Spišská Nová Ves
Aktualizováno

Zázrak se nestal. Česká hokejová osmnáctka na mistrovství světa nestačila na Finsko a ve čtvrtfinále prohrála 5:6 v prodloužení. Finové měli skvělou úvodní třetinu - 4:1, v prostřední Češi favorita zaskočili a snížili na rozdíl jediného gólu - 4:5. Ve třetí dvacetiminutovce srovnali na 5:5 a zápas šel do prodloužení. Obhájci titulu ho ale zvládli a budou hrát semifinále. Zlatý gól trefil v poslední minutě nastavení Virtanen.

Foto: Sport.cz

Český brankář Jiří Patera (vpravo) nedosáhl na střelu Aarneho Talvitieho (není na snímku) a Finové se dostali do vedení 5:1. Nakonec úřadující mistři světa zvítězili 6:5 v prodloužení.

Článek

Jako první se prosadil v utkání favorit, už ve 3. minutě otevřel skóre Heiskanen. Za pět minut srovnal Mikyska a čeští mladící nemuseli být nervózní, že by se nedokázali prosadit. Jenže do konce zahajovací části už více nepředvedli, Finové byli lepší a přidali další tři góly. Dva z toho v posledních dvou minutách. Šance na možný postup se mžikem posunuly do hodně vzdálené reality. Tu ze střídačky sledoval už brankář Škarek, který byl střídán, za něho šel do hry Patera.

Minulý rok si na osmnáctku vyšlápli Američané, vyhráli drtivým skóre 8:0. Finové vstoupili do utkání s vizitkou mužstva, které obhajuje loňský titul a na letošním šampionátu ještě nezaváhalo.

Česká drtivá odpověď

V prostřední části mladí Finové nedříve zvýšili na 5:1, ale pak zažili nečekané, čeští hráči třikrát skórovali. Po první části nemožné se stalo skutečností. Chytil, Škvrně a Machala během jedenácti minut snížili na 4:5.

Třetí dvacetiminutovka byla otevřenou záležitostí. Úřadující šampióni stále vedli, ale Češi překvapili a psychická výhoda byla v jejich hlavách. V úvodu hrál tým vedený trenérem Václavem Varaďou přesilovou hru, ale nedokázal ji využít, čeští mladící i poté měli více ze hry, ale skóre se neměnilo, což týmu ze severu Evropy vyhovovalo.

Prodloužení pro Finsko

Osm minut před šedesátou minutou se museli Češi bránit v oslabení. Tuto část zvládli, za pár sekund zvonila tyčka, ale naděje stále žila, Nyman nastřelil jen konstrukci.

155 sekund před sirénou propukla česká radost, Zadina bekhendem trefil prázdnou bránu. Finové podcenili situaci a pykali. Poté hráli přesilovou hru, tu ale nevyužili a utkání dospělo do prodloužení.

Deset minut čtyři na čtyři. Šance na obou stranách a Finové dohrávali v početní výhodě. Ne dlouho. Za osm sekund rozhodčí vyloučili i na druhé straně a počet hráčů se na ledě opět vyrovnal. Blížily se samostané nájezdy, ale nakonec na ně nedošlo, v poslední minutě o všem rozhodl Virtanen, on trefil postup a Finové si zahrají na světovém šampionátu semifinále.

MS hokejistů do 18 let - čtvrtfinále:
Finsko - Česko 6:5 v prodloužení
Branky: 3. Heiskanen, 15. Nyman, 19. Vaakanainen, 20. a 26. Talvitie, 70. Virtanen - 8. Mikyska, 27. Chytil, 35. Škvrně, 39. Machala, 58. Zadina
Kanada - Švédsko 3:7 (0:1, 2:3, 1:3)
Branky: 22. Strome, 35. Entwistle, 55. Comtois - 34. a 45. Olofsson, 20. Zetterlund, 31. Bäck, 40. Hugg, 49. Brännström, 58. Lundeström.
Rusko - Slovensko 3:2 v prodl. (1:0, 0:2, 1:0 - 1:0)
Branky: 6. a 42. Čechovič, 69. Slepec - 31. Ružička, 35. Fafrák.
USA - Švýcarsko 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)
Branky: 1. B. Tkachuk, 35. Farrance, 57. Norris, 58. Tortora - 24. Hischier, 31. Müller.
Semifinálové dvojice (sobota 22. dubna v Popradu):
Finsko - Rusko
USA - Švédsko.
O udržení - 1. zápas:
Bělorusko - Lotyšsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky: 39. Martynov, 60. Jerjomenko.

Reklama

Související témata: