Hlavní obsah

Washington - Pittsburgh 2:6Stav série 0:2Tučňáci vyškolili Capitals, Ottawa zvládla přestřelku a Pageau se blýskl čtyřmi góly

Aktualizováno

Phil Kessel a Jake Guentzel pomohli dvěma trefami Pittsburghu k výhře na ledě Washingtonu 6:2. Nejlepší tým základní části tak prohrál i druhé domácí střetnutí v sérii. Útočník Ottawy Jean Gabriel Pageau si připsal ještě o dvě branky více. Čtyřiadvacetiletý Kanaďan dovršil hattrick proti Rangers v závěru základní hrací doby a čtvrtou branku přidal v druhém prodloužení. Dokonal tak povedený obrat svého týmu při vítězství 6:5. Senátoři rovněž vedou v sérii 2:0.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Phil Kessel oslavuje se svými spoluhráči branku během utkání s Wahigntonem.

Článek
Fotogalerie

Gólovou přestřelku viděli fanoušci v Canadian Tire Centre a navrch výhru domácího mužstva. Největší ovace sklidil kanadský útočník v dresu Ottawy Pageau, který třemi po sobě jdoucími góly zařídil vítězství 6:5 v prodloužení.

Senátorům se povedl skvělý obrat, když ještě tři a půl minuty před koncem třetí třetiny prohrávali 3:5. Jenže v čase 56:41 si vzal podruhé slovo nejmenší útočník kanadského celku Pageau, kdy šikovně tečoval Smithovo nahození od modré čáry a snížil na rozdíl jediné branky. O dvě minuty později bylo srovnáno na 5:5. Zcela osamocený Pageu před Lundqvistem nastavil hůl do Turrisovy rány a v hale propukla euforie a oslava hattricku.

V prvním prodloužení branka nepadla, přestože dobré příležitosti ke skórování měla obě mužstva. Stone odmítl vítězný gól, když netrefil prázdnou branku, na druhé straně Nash nepotrestal Andersonovo zaváhání.

Rozuzlení tak přišlo po necelý třech minutách druhého prodloužení. Jean Gabriel Pageu využil přečíslení 2 na 1 a přesnou střelou nad lapačku ukončil utkání.

Pageau se stal teprve druhým hráčem v historii NHL, jenž vsítil čtvrtý gól v jednom utkání během vyřazovací části v prodloužení. To samé se předtím povedlo pouze Joffrey Lupulovi z Anaheimu v roce 2006. Čtyři góly v jednom zápase play off dal před Pageauem naposledy Johan Franzen v roce 2010.

Ovečkin a spol dochází dech

Zdá se, že vítězi základní části pomalu dochází dech. Capitals sice svého soupeře jednoznačně přestříleli, ale Tučňáci Ovečkinovi a spol dali lekci z produktivity. Domácí v této statistice vedli 19:5, když inkasovali první branku, navíc při vlastní přesilovce.

Góly padaly ve Washingtonu až od druhé třetiny a Pittsburgh si klíčový náskok vypracoval v rozmezí 34. až 46. minuty, během nichž odskočil soupeři z 1:1 na 5:2. Capitals vstupovali do závěrečné třetiny bez Bradena Holtbyho, nejlepšího brankáře uplynulé sezóny, kterého trenér po třech inkasovaných gólech ze 14 střel stáhl ze hry. Holtby na žádném gólu nenesl vinu, ty padly z přečíslení a chyb jeho spoluhráčů.

Také v souboji dvou největších hvězd má navrch Sidney Crosby nad Alexandrem Ovečkinem. Kapitán Penguins v úvodním duelu dvakrát skóroval a v dnešním utkání si připsal dvě přihrávky u gólů na 2:1 a 3:1. Crosby se díky dvěma bodům vyrovnal v historickém klubovém bodování v play off druhému Jaromíru Jágrovi. Oba útočníci nasbírali v dresu Pittsburghu v bojích o Stanleyův pohár 148 bodů.

Výsledky 2. kola play off NHL:
Východní konference - 2. zápasy:
Ottawa - NY Rangers 6:5 ve druhém prodl. (1:1, 1:3, 3:1 - 0:0, 1:0)
Branky: 14, 57., 59. a 83. Pageau, 34. Methot, 42. Stone - 36. a 46. Skjei, 5. Grabner, 31. Kreider, 34. Stepan. Střely na branku: 34:48. Hvězdy zápasu: 1. Pageau, 2. Phaneuf (oba Ottawa), 3. Skjei (NY Rangers). Stav série: 2:0.
Washington - Pittsburgh 2:6 (0:0, 1:3, 1:3)
Branky: 23. Niskanen, 44. Bäckström - 34. a 43. Kessel, 37. a 60. Guentzel, 22. Cullen, 46. Malkin. Střely na branku: 36:24. Diváci: 18 506. Hvězdy zápasu: 1. Kessel, 2. Fleury (oba Pittsburgh), 3. Bäckström (Washington). Stav série: 0:2.

Reklama