Hlavní obsah

Tottenham - Arsenal 2:0Arsenal nezvládl londýnské derby! Čech dvakrát inkasoval, Chelsea vyhrála v Evertonu

Aktualizováno

Fotbalisté Chelsea zvítězili v 35. kole anglické ligy na hřišti Evertonu 3:0 a v čele tabulky stále mají čtyřbodový náskok před Tottenhamem. Ten v severolondýnském derby porazil Arsenal s Petrem Čechem v brance 2:0 a už teď je jisté, že "Kohouti" poprvé od ročníku 1994/95 na konci sezony "Kanonýry" v tabulce předčí.

Foto: Toby Melville, Reuters

Harry Kane z Tottenhamu překonává z pokutového kopu českého brankáře Arsenalu Petra Čecha.

Článek
Fotogalerie

Everton měl proti Chelsea hned na začátku velkou šanci, střela dvacetiletého Calverta-Lewina ale skončila na tyči. Až dvacet minut po přestávce otevřel skóre střelou zpoza vápna Pedro a o chvíli později po Hazardově standardce vyrazil gólman Stekelenburg míč pouze do Cahilla, od nějž se balon odrazil do brány. Stoper Chelsea se do sítě Evertonu trefil už čtyřikrát, což se mu proti nikomu jinému nepodařilo.

Na konečných 3:0 upravil v závěru Willian a Chelsea poprvé od 22. ledna udržela čisté konto. Everton nenavázal na předchozích osm vítězství v Goodison Parku.

Čech nechytil další penaltu

Tottenham měl dvě velké šance v rozmezí 22. a 25. minuty, Alli ani Eriksen ale netrefili branku Arsenalu. "Kanonýři" se postupem času osmělili a v 38. minutě Ramsey přízemní střelou protáhl gólmana Llorise, stejně jako v závěru poločasu na druhé straně Vertonghen prověřil Čecha.

Krátce po změně stran zneškodnil bývalý reprezentační gólman i Wanyamův pokus. V 55. minutě ještě vyrazil Eriksenovu střelu, na Alliho dorážku už však stačit nemohl a "Kohouti" šli do vedení. Hned vzápětí po Gabrielově zákroku na Kanea nařídil rozhodčí Oliver penaltu, kterou sám faulovaný hráč střelou k tyči proměnil.

S 21 góly druhý nejlepší střelec anglické ligy Kane se stal prvním hráčem Tottenhamu, který skóroval v pěti severolondýnských derby po sobě. Čech od sezóny 2011/12 čelil 15 pokutovým kopům a ani jeden z nich nedokázal chytit. Podržel ale Arsenal v 68. minutě při další povedené střele Vertonghena i posléze při Kaneově a Alderweireldově zakončení.

Tottenham v posledním derby hraném na stadionu White Hart Lane udržel domácí neporazitelnost. Celkově vyhrál posledních devět duelů a už čtyři zápasy nedostal gól. Na druhé straně nemohl být Arséne Wenger po jubilejním 50. derby na lavičce Arsenalu spokojen.

Rooney se posunul v historickém pořadí

Utkání Manchesteru United se Swansea se statisticky nejevilo jakožto souboj mezi týmy z opačných pólů tabulky. První gól vyrovnaného duelu padl až v nastavení prvního poločasu z penalty, kterou sudí Swarbrick přísně nařídil po zákroku gólmana hostů Fabiaňského na Rashforda.

S přehledem ji proměnil Rooney, skóroval tak už v 150 duelech anglické nejvyšší soutěže a v historickém pořadí je druhý za Alanem Shearerem (190). V 79. minutě ale Manchester o náskok přišel, neboť se z přímého kopu trefil Sigurdsson. Na stadiónu Old Trafford se islandskému reprezentantovi daří, prosadil se tam potřetí za sebou. Swansea přesto zůstala na sestupové pozici, na sedmnáctý Hull ztrácí dva body.

Oba trenéři museli sahat do sestavy kvůli zraněním. Už na začátku musel hřiště opustit domácí obránce Shaw, kterého v druhém poločase doplnil stoper Bailly. Na druhé straně se po chvíli na hřišti poranil střídající Montero.

Gabriel Jesus v sestavě po více než dvou měsících

Za celé první dějství utkání Middlesbrough - Manchester City viděli fanoušci na Riverside Stadium jedinou střelu na branku, která hned skončila gólem. V 38. minutě domácí poslal do vedení Negredo, který se v této sezóně přímo podílel na 13 z celkových 25 gólů Middlesbrough.

Po změně stran "Citizens" přidali na aktivitě, jež vyústila v pokutový kop nařízený po De Roonově zákroku na Saného. Z penaltového puntíku následně srovnal Agüero a dal 18. gól v sezóně. Domácím sice o několik minut později vrátil vedení Chambers, opět ale vyrovnal pět minut před koncem po Agüerově centru Gabriel Jesus, který v základní sestavě nastoupil po zranění poprvé od 13. února.

Middlesbrough potvrdil, že se mu doma proti City daří: z 11 ligových duelů prohrál jediný. Čeká jej ale těžký boj o udržení v Premier League, na záchranu ztrácí šest bodů. Manchester alespoň počtvrté v řadě bodoval.

Anglická fotbalová liga - 35. kolo:
Manchester United - Swansea 1:1 (45.+3 Rooney z pen. - 79. Sigurdsson),
Everton - Chelsea 0:3 (66. Pedro, 79. Cahill, 86. Willian),
Middlesbrough - Manchester City 2:2 (38. Negredo, 77. Chambers - 69. Agüero z pen., 85. Gabriel Jesus),
Tottenham - Arsenal 2:0 (55. Alli, 58. Kane z pen.).

Reklama

Související témata: