Hlavní obsah

Co je s Ronaldem, ptají se fanoušci i experti

BERLÍN

Brazilští fotbalisté sice v úterý vykročili vítězně k obhajobě zlatých medailí, ale největší hvězda minulého šampionátu Ronaldo byla v utkání s Chorvaty k nepoznání. Byl pomalý a nedůrazný, míč mu dělal problémy a jen jednou pořádně vystřelil. Agentura Reuters ho označila za nejhoršího hráče zápasu a fanoušci i experti se ptají, co se s ním děje.

Článek

Od samotného hráče se nic nedozvědí. Hned po svém vystřídání se znovu uzavřel do ulity mlčení a ani trenérovi se na toto téma nechtělo moc hovořit. "Nehrál dva měsíce. V takovém horku je přirozené, že těžko hledáte správný rytmus," konstatoval Carlos Alberto Parreira.

Ani nejlepší hráč zápasu Kaká nebyl sdílnější. "Ronaldo řekl, že ještě není ve stoprocentní formě. Doufejme, že bude hrát tak, jak si všichni přejeme. Víc pohybu z jeho strany by nám určitě pomohlo," prohlásil Kaká.

Ronaldovo jaro provázela svalová zranění, za Real hrál naposledy 8. dubna a v přípravných zápasech Brazilců byl vždy brzy střídán. Stěžoval si na puchýře na nohách i na dýchací potíže po nemoci, mnozí experti však poukazovali na to, že má hezkých pár kilogramů navíc.

Brazilci slibují, že se budou zlepšovat

Ronaldův výkon byl v úterý pro brazilské fanoušky velkým rozčarováním a očividně přivítali, když místo něj přišel na hřiště Robinho. Překvapeni byli i chorvatští protihráči. "Díval jsem se na něj z lavičky a byl jsem šokován. Předvedl tři nebo čtyři desetimetrové sprinty, a to bylo všechno," divil se náhradní brankář Chorvatů Joe Didulica. "Ale nechci o něm mluvit špatně. Kdybych dosáhl jen polovinu toho co on, byl bych šťastný," dodal gólman.

Ronaldo však nebyl jediným z Brazilců, kdo zahrál pod své možnosti, a brazilský vstup do šampionátu nebyl nijak oslnivý. To bylo znát i na atmosféře v hledišti, kde tradiční sambu přehlušilo skandování chorvatských fanoušků. "Byl to teprve první krok a dalších šest nás čeká. Budeme se zlepšovat," slíbil divákům brazilský kapitán Cafú.

Chorvati s prohrou počítali

Tým z Balkánu nedělá z porážky žádnou tragédii, naopak vyrovnanou partii s mistry světa považují Chorvati za dobrý signál před dalšími zápasy. Trenér Zlatko Kranjčar prohlásil, že výkon jeho týmu mu dovoluje dívat se dopředu s optimismem.

"Věděli jsme předem, že když chceme postoupit, tak musíme vyhrát zápasy s Austrálií a Japonskem. Takže se nic nemění, jen máme jistotu," prohlásil kapitán Niko Kovač. On sám však přinejmenším příští zápas vynechá. "Moje žebra hrají zelenou a modrou barvou," povzdechl si fotbalista, který musel už v prvním poločase opustit hřiště.

Trenér Kranjčar v tom však nevidí žádný velký problém. "Máme za něj dobrou alternativu," řekl kouč. Kovače v úterý vystřídal Jerko Leko a vedl si na jeho místě velmi dobře.

Reklama

Související témata: