Hlavní obsah

Švýcarsko - Slovinsko 5:4 SNSlovinci prohrávali se Švýcary o čtyři góly, nakonec ale padli až po nájezdech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Ambühl 1 : 0
12. Haas 2 : 0
17. Loeffel 3 : 0
18. Bodenmann 4 : 0
39. Muršak 4 : 1
46. Jeglič 4 : 2
55. Urbas 4 : 3
56. Sabolič 4 : 4
65. Brunner (rozhodující nájezd) 5 : 4
Záznam online reportáže

Paříž
Aktualizováno

Vedení 4:0 ztratili švýcarští hokejisté při vstupu do mistrovství světa v Paříži proti Slovinsku, nakonec se ale radovali z vítězství 5:4 po samostatných nájezdech. Nováček elitní kategorie nabral čtyřbrankové manko už v úvodním dějství a mocným finišem dosáhl na bodový zisk. V rozstřelu rozhodl Damien Brunner.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Hokejisté Švýcarska vedli na mistrovství světa nad Slovinskem už 4:0, zápas ale dospěl ke stavu 4:4.

Článek

Švýcaři v úvodu přečkali oslabení a v polovině úvodní třetiny mohli jít do vedení, ale Richard v úniku brankáře Krošelja nepřekonal. V 11. minutě se už Švýcarsko radovalo, když se při Urbasově trestu po individuální akci trefil bekhendem Ambühl.

Hned za 12 sekund dostal prostor k zakončení na levém kruhu Haas a prostřelil gólmana AIK Stockholm na bližší tyč. V 17. minutě se trefil z mezikruží o pravou tyč Loeffel, a když se za dalších 48 sekund prosadil po Brunnerově přihrávce Bodenmann, zdálo se, že týmu kouče Nika Zupančiče hrozí debakl.

Do druhého dějství místo Krošelja nastoupil Pintarič a Slovinci zabrali. V 37. minutě ještě Hillerovi pomohla v oslabení tyč, ale 89 sekund před koncem třetiny už se prosadil v oslabení díky teči Tavlžejovy střely Muršak. Ještě před pauzou na druhé straně zamířil do tyče Rüfenacht.

Ve 46. minutě se radovali znovu Slovinci, když puk po Jegličově bekhendovém pokusu propadl Hillerovi mezi betony a doklouzal za brankovou čáru. Pak Švýcaři doplatili na fauly Almonda a Furrera, po kterých se Slovincům naskytla na 72 sekund možnost přesilové hry pěti proti třem. Po 38 sekundách ji zužitkoval střelou z mezikruží Urbas a pokračující klasickou přesilovku využil po šikovném manévru u levé tyče exsparťan Sabolič.

V nastavení Švýcarsko nevyužilo přesilovou hru čtyř proti třem a v nájezdech se jako jediný prosadil už v první sérii Brunner.

Hokejové MS
Švýcarsko - Slovinsko 5:4 po SN (4:0, 0:1, 0:3 - 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 11. Ambühl (Suter), 12. Haas (Praplan, Genazzi), 17. Loeffel (Hollenstein, Praplan), 18. Bodenmann (Brunner, Richard), rozhodující sam. nájezd Brunner - 39. Muršak (Tavželj), 46. Jeglič (Sabolič, Kranjc), 55. Urbas (Ograjenšek, Pretnar), 56. Sabolič (Tičar). Rozhodčí: Hribik (ČR), Linde (Švéd.) - Ritter (USA), Ševčík (SR). Vyloučení: 8:5. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 4922.
Švýcarsko: Hiller - Diaz, Furrer, Kukan, Untersander, Loeffel, Genazzi, Marti - Praplan, Hollenstein, Haas - Bodenmann, Richard, Brunner - Ambühl, Suter, Malgin - Rüfenacht, Schäppi, Herzog - Almond. Trenér: Patrick Fischer.
Slovinsko: Krošelj (21. Pintarič) - Robar, Kovačevič, Vidmar, Kranjc, Pretnar, Gregorc, Tavželj, Podlipnik - Jeglič, Tičar, Sabolič - Urbas, Muršak, Verlič - Rodman, Ograjenšek, Goličič - Mušič, Pem, Kuralt. Trenér: Nick Zupančič.

Reklama