Hlavní obsah

USA - Švédsko 4:3Američané proti Švédsku třikrát dotáhli manko a nakonec vyhráli

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Lindholm 0 : 1
4. Keller 1 : 1
14. Lindholm 1 : 2
19. Hedman 1 : 3
19. Gaudreau 2 : 3
23. Gaudreau 3 : 3
52. Compher 4 : 3
Záznam online reportáže

Hokejisté USA porazili na mistrovství světa v základní skupině A 4:3 Švédsko, které přitom v utkání třikrát vedlo. Druhou výhru na turnaji si nakonec připsali Američané díky gólu J.T. Comphera z 52. minuty. Dvakrát skórovali v dresu vítězů Johnny Gaudreau a Švéd Elias Lindholm.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Radost hokejistů USA po gólu v souboji se Švédskem.

Článek
Fotogalerie

První třetina přinesla pětigólovou přestřelku, kterou odstartoval už ve třetí minutě v přesilovce přesnou ranou Lindholm. Jenže soupeř přispěchal s bleskovou odpovědí, když už za 67 sekund vyrovnal Keller, autor hattricku v nedělním utkání s Dány (7:2). Gólman Howard si pak pomohl maskou při Brodinově ráně, velkou možnost promarnil Nylander.

Festival zahozených švédských příležitostí prodloužil Krüger, ale ve 14. minutě už korunoval tlak Seveřanů gólem na 2:1 opět Lindholm. V 19. minutě našlápl Gaudreau a překonal Fastha. Američané si vyrovnaného stavu užili tentokrát pouhých 35 sekund - Hedman mohutně napřáhl a Howard neměl šanci zareagovat.

Na konci 23. minuty znovu ukázal svou šikovnost a chladnokrevnost v zakončení Gaudreau a bylo to 3:3. Možnost vrátit vedení na švédskou stranu měl Hedman, ale brankostroj se na dlouhé minuty zasekl. Nepohnul s ním ani ve 45. minutě ve velké šanci Rask a po něm v přesilovce Lindholm, jenž měl na holi hattrick.

V 52. minutě trošku nečekaně udeřili Američané. Stačilo k tomu nahození od modré čáry, které jemně tečoval clonící Compher. Vzápětí hráli Švédové přesilovku, ale závěr zápasu vůbec nezvládli. V 56. minutě vyslal prudkou střelu Stralman, v cestě do sítě jí zabránilo koleno obránce Murphyho.

Současně byl vyloučen jako první Švéd v utkání Söderberg, navíc nedlouho poté fauloval Edler a Američané hráli 49 sekund pět na tři. Pátý gól sice nepřidali, ale pak přišel další zbytečný faul od Lindholma a Švédsko neuspělo ani v power play.

Mistrovství světa v hokeji v Německu a Francii
Skupina A (Kolín nad Rýnem):
USA - Švédsko 4:3 (2:3, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 4. Keller (Eichel, Trouba), 19. Gaudreau (D. Larkin), 23. Gaudreau (Eichel, Lee), 52. Compher (C. Murphy, D. Larkin) - 3. E. Lindholm (Stralman), 14. E. Lindholm (Ekman-Larsson), 19. Hedman (Nordström, C. Klingberg). Rozhodčí: Kubuš (SR), Stricker - Kaderli (oba Švýc.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 6:3. Využití: 0:1. Diváci: 18.398.
USA: Howard - C. Murphy, Hanifin, DeKeyser, Trouba, T. van Riemsdyk, McAvoy, Brickley - Lee, Eichel, Gaudreau - Nelson, D. Larkin, Schmaltz - Keller, Dvorak, Bjugstad - Bjork, Copp, Compher - Greenway. Trenér: Jeff Blashill.
Švédsko: Fasth - Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Söderberg, Krüger, Omark - Karlsson, W. Nylander, Eriksson Ek - C. Klingberg, J. Lundqvist, Nordström. Trenér: Rikard Grönborg.

Reklama

Související témata: