Hlavní obsah

Slovensko - Dánsko 3:4 SNSlováci po heroickém výkonu padli v nájezdech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Hardt 0 : 1
25. Russell 0 : 2
40. Poulsen 0 : 3
42. Gernát 1 : 3
47. Bližňák 2 : 3
52. Miklík 3 : 3
65. Green (rozhodující nájezd) 3 : 4
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Málem dokázali to, co v pondělí čeští hráči proti Finsku. Heroickým výkonem srovnali tříbrankové manko, ale narozdíl od svěřenců Josefa Jandače nakonec slovenští hokejisté s Dány na mistrovství světa padli po samostatných nájezdech 3:4.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Rozhodující nájezd v podání Dána Mortena Greena.

Článek
Fotogalerie

Tým kouče Zdena Cígera měl třígólové manko od konce druhé části, přesto se vrátil do hry trefami Martina Gernáta, Mária Bližňáka a Michela Miklíka, jenž vyrovnal v 52. minutě. Prodloužení nerozhodlo a v nájezdech skóroval jako jediný ve třetí sérii Morten Green, jenž měl v té době na kontě už dvě asistence.

Slováci nerozehráli duel o důležité body dobře. Hned zkraje nevyužili své šance Ehlers a na druhé straně Haščák. Pak ale následovala série tří oslabení slovenského výběru, proložená jedním prohřeškem Dánů, a posledního hříšníka Libora Hudáčka poslal předčasně zpět do hry Hardt.

Druhá třetina prohloubila slovenskou beznaděj. Russell přidal ve 25. minutě zblízka druhý gól po dokonalé přihrávce Bau Hansena. Julius Hudáček se pak sice vyznamenal proti Madsenovi, ale třetí trefu ve své síti tím jen o něco odložil. V čase 39:57 se po přečíslení dvou na jednoho zapsal snadno mezi střelce ranou do odkryté branky Poulsen.

Slováci však jakoby během druhé přestávky zapomněli na předchozí dvě třetiny a s vervou se vydali za obratem. Už po 82 vteřinách je nabudil gólový nápřah Gernáta od modré čáry, jenž se trefil přesně pod Dahmovu lapačku. Na začátku 47. minuty navíc využil početní výhodu Bližňák.

Libor Hudáček pak sice v obrovské šanci nepřehodil lapačku ležícího Dahma, ale nedlouho poté Nicholas B. Jensen fauloval vysokou holí, dostal k menšímu trestu jeden navrch a Miklík se už po 14 vteřinách přesilovky skvěle trefil a srovnal na 3:3.

Ve druhé části trestu mohlo být opět vše jinak, neboť Mikuš chyboval na modré čáře, Jakobsen z úniku sice nepřekonal slovenského gólmana, ale vracející se Mikuš vleže dovezl puk za brankovou čáru. Naštěstí pro Slováky u toho vychýlil i branku a po konzultaci se sudím u videa nebyl gól uznán.

Rozhodnout mohl Madsen, ale zakončil přímo do klečícího Hudáčka. Ten pak vychytal i Poulsena. V prodloužení měli velké příležitosti Slováci, jenže Miklík nedal a Kudrna nedokázal zakončit po objetí do prázdné branky. V nájezdech po čtyřech neúspěšných hráčích proměnil svůj pokus Green a Dravecký rozezvučel jen brankovou konstrukci.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Kolín nad Rýnem):
Slovensko - Dánsko 3:4 po sam. nájezdech (0:1, 0:2, 3:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 42. Gernát (Miklík, Haščák), 47. Bližňák (Haščák, Dravecký), 52. Miklík (Čerešňák, Dravecký) - 17. Hardt (Storm, Green), 25. Russell (Bau Hansen, O. Lauridsen), 40. Poulsen (O. Lauridsen, Green), rozhodující sam. nájezd Green. Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Linde (Švéd.) - Leermakers (Niz.), Oliver (USA). Vyloučení: 7:8. Využití: 2:1. Diváci: 4454.
Slovensko: J. Hudáček - Sersen, Čajkovský, Jánošík, Čerešňák, Mikuš, Gernát, Šedivý, Trška - Skokan, Zigo, Dravecký - Miklík, Bližňák, Haščák - Kudrna, Cingel, L. Hudáček - Hrnka, Šťastný, Skalický. Trenér: Zdeno Cíger.
Dánsko: Dahm - N. B. Jensen, J. B. Jensen, M. Lauridsen, Kristensen, Lassen, O. Lauridsen, od 21. navíc Bruggisser - Ehlers, Regin, Madsen - Storm, Jakobsen, Hardt - Poulsen, Green, Christensen - Bau Hansen, Aagaard, Russell. Trenér: Jan Karlsson.

Reklama