Hlavní obsah

Itálie - Lotyšsko 1:2Lotyši neklopýtli ani ve třetím utkání na MS, o vítězství nad Italy rozhodli minutu před koncem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Insam 1 : 0
13. Džerinš 1 : 1
59. Džerinš 1 : 2
Záznam online reportáže

Kolín nad Rýnem
Aktualizováno

Hokejisté Lotyšska udrželi stoprocentní bilanci na mistrovství světa i po svém třetím utkání v základní skupině A. V Kolíně nad Rýnem porazili Itálii těsně 2:1, když svou druhou trefou rozhodl vyrovnaný zápas až v čase 58:41 Andris Džerinš. Italové mají nadále jen bod z duelu se Slováky.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Andris Džerinš (uprostřed) zajistil Lotyšům výhru nad Itálií.

Článek

Vše podstatné před rozhodujícím okamžikem se vešlo do úvodních 12 minut a devíti vteřin. Ve čtvrté minutě získal ve středním pásmu kotouč Insam, následně na sebe vzal koncovku přečíslení dvou na jednoho a parádní ranou pod horní tyč překonal Merzlikinse.

V desáté minutě měl velkou příležitost k vyrovnání Roberts Bukarts. Útočník extraligového Zlína se dostal až před italského gólmana Andrease Bernarda, ale nedokázal ho překonat ani na dva pokusy.

Na konci 12. minuty fauloval Morini a Lotyšům stačilo k využití jediné početní výhody, kterou v utkání měli, pouze 21 vteřin. Galvinšovu střelu bez přípravy od modré čáry stihl těsně před brankovištěm sklepnout clonící Džerinš a usměrnil puk mezi betony Andrease Bernarda.

Jenže místo toho, aby favorizované Lotyše, kteří soupeře zjevně nebrali příliš vážně, vyrovnání nabudilo, začala pravá hokejová nuda. Před polovinou zápasu z ní vyčnívaly snad jen příležitosti, které měli v krátkém sledu za sebou Traversa a Scandella, ale Merzlikins je vychytal.

Když už zápas spěl k prodloužení, nabil Roberts Bukarts na kruh pro vhazování Džerinšovi a ten procedil kotouč za záda Andrease Bernarda. Italové okamžitě sáhli k power play, ale bez úspěchu.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Kolín nad Rýnem):
Itálie - Lotyšsko 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 4. Insam (Traversa) - 13. Džerinš (Galvinš, Daugavinš), 59. Džerinš (Roberts Bukarts). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Wehrli (Švýc.) - Dědulja (Běl.), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 1:3. Využití: 0:1. Diváci: 6332.
Itálie: Andreas Bernard - T. Larkin, Zanatta, Hofer, Helfer, Egger, Marchetti, Glira - Scandella, Morini, Frigo - Insam, Anton Bernard, Traversa - D. Kostner, Andergassen, S. Kostner - Gander, Goi, Lambacher. Trenér: Stephan Mair.
Lotyšsko: Merzlikins - Sotnieks, A. Kulda, Cibulskis, Galvinš, Freibergs, Balinskis - Daugavinš, Džerinš, Roberts Bukarts - Indrašis, Sprukts, Rihards Bukarts - Skvorcovs, Girgensons, Keninš - Meija, Blugers, Bičevskis. Trenér: Bob Hartley.

Reklama

Související témata: