Hlavní obsah

Švýcarsko - Bělorusko 3:0Švýcaři se dotáhli na vedoucí Kanadu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
18. Schäppi 1 : 0
36. Ambühl 2 : 0
48. Almond 3 : 0
Záznam online reportáže

Hokejisté Švýcarska zdolali na mistrovství světa v Paříži Bělorusko 3:0 a ve skupině B se s devíti body dotáhli na vedoucí Kanadu, která má ale zápas k dobru. Brankář Leonardo Genoni udržel podruhé na turnaji čisté konto. Švýcaři bodovali i ve čtvrtém utkání na šampionátu, Bělorusové zůstávají po stejném počtu duelů bez zisku.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Švýcaři Philippe Furrer (54) a Leonardo Genoni (vpravo) po utkání s Bělorusy.

Článek

Zápas velké šance dlouho nenabízel. Bělorusové se ubránili Korobovově vyloučení a Švýcaři odolali při Bodenmannově trestu. V 16. minutě nepřekonal při Karabanově pobytu na trestné lavici Lalandea Malgin. Pak šel pykat i Graborenko, Bělorusové se ubránili 27 sekund ve třech proti pěti, ale v klasické přesilovce už z dorážky otevřel skóre Schäppi.

Zatímco Bělorusové byli podobně jako v minulých duelech s Českem (1:6) a Kanadou (0:6) v ofenzivě nebezpeční minimálně, Švýcaři mohli zvýšit po šanci Malgina či střele Schäppiho a dorážce Almonda. Za soupeře ojediněle zahrozil Linglet.

Ve 36. minutě se podruhé radovali Švýcaři. Hollenstein našel zpoza branky mezi kruhy Ambühla a Lalande, který byl rozhozený ještě z předešlé střely, na jeho zakončení nedosáhl. Další možnost měl Suter.

Podobný obrázek hry nabídla i závěrečná třetina. Genoni byl bez práce a po chybě v běloruské defenzivě ve 48. minutě zvýšil Almonda, který vyřešil individuálně přečíslení přesnou střelou nad Lalandeovu lapačku. Genoni pak musel uhájit nulu při Ambühlově trestu a pak i při pokusech Andreje Kosticyna a Kovyršina.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Paříž):
Švýcarsko - Bělorusko 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 18. Schäppi (Untersander, Genazzi), 36. Ambühl (Hollenstein, Loeffel), 48. Almond (Schäppi). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Salonen - Sormunen (oba Fin.), Suchánek (ČR). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. Diváci: 3212.
Švýcarsko: Genoni - Diaz, Furrer, Kukan, Untersander, Loeffel, Genazzi, Marti - Rüfenacht, Schäppi, Almond - Praplan, Hollenstein, Haas - Ambühl, Bodenmann, Brunner - Herzog, Malgin, Richard - Suter. Trenér: Patrick Fischer.
Bělorusko: Lalande - Korobov, Lisovec, Šinkevič, Chenkel, Graborenko, Jevenko, Vorobej - Stefanovič, A. Kosticyn, S. Kosticyn - Kulakov, Pavlovič, Kovyršin - Děmkov, A. Stas, Linglet - Šarangovič, Karaban, Kogalev - Drozd. Trenér: Dave Lewis.

Reklama

Související témata: