Hlavní obsah

Lotyšsko - USA 3:5Lotyšsko trápilo hokejisty USA. Dvakrát vedlo o dva góly, ale nakonec slaví Američané

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Blugers 1 : 0
21. Daugavinš 2 : 0
29. Compher 2 : 1
32. Cibulskis 3 : 1
34. Bjugstad 3 : 2
39. Gaudreau 3 : 3
57. Copp 3 : 4
59. Larkin 3 : 5
Záznam online reportáže

Kolín nad Rýnem

Hokejisté USA porazili v utkání základní skupiny A na mistrovství světa Lotyšsko 5:3 a výrazně se tak přiblížili účasti ve čtvrtfinále. Lotyši v Kolíně nad Rýnem vedli 2:0 a 3:1, ale závěr důležitého souboje nezvládli. V polovině 57. minuty chybovala jejich velká opora brankář Elvis Merzlikins a útočník Andrew Copp rozhodl. Pojistku pak přidal první trefou na turnaji Dylan Larkin.

Foto: Monika Skolimowska, ČTK/AP

Hokejisté USA vyhráli na mistrovství světa nad Lotyšskem.

Článek

V úvodu, plném slibných příležitostí, měli Lotyši navrch. Brzy mohli otevřít skóre Bičevskis a po něm Daugavinš, americký gólman Hellebuyck byl ale proti. Merzlikinsovu pozornost na druhé straně prověřil Trouba. Hellebuyck si pak ještě poradil s pokusem Robertse Bukartse, ale na Blugersovo zakončení zblízka ve 12. minutě už nestačil. Šanci zvýšit pak promarnil opět Roberts Bukarts.

Lotyši měli skvělý nástup i do druhého dějství a po pouhých sedmi vteřinách úspěšně dorážel Daugavinš. Po chvilce přišla další nepříjemnost pro zámořský výběr, když Hanifin inkasoval tvrdou ránu pukem do obličeje a zamířil do kabiny, ale v dalším průběhu se do hry vrátil. Američané se za nepříznivého stavu přece jen probrali a tečující Compher snížil.

Již za dvě minuty a 37 vteřin měli výtečně hrající Lotyši dvoubrankový náskok zpět, když Cibulskis v přesilovce snadno skóroval do odkryté branky po přečíslení dvou na jednoho a Indrašisově vyražené střele. Pak ale zblízka snížil Bjugstad, Roberts Bukarts završil své smolné vystoupení ranou do tyče a na druhé straně vyrovnal dorážkou Gaudreau.

Oba gólmani pak drželi stav 3:3 a zdálo se, že zápas při spokojenosti obou týmů s jistotou bodu směřuje do prodloužení, jenže pak Copp nachytal Merzlikinse, jemuž přepadl kotouč přes lapačku. Necelé dvě minuty před koncem to Lotyši zkusili v šesti bez gólmana, ale Larkin zastavil před vlastním brankovištěm jejich přihrávku a v pádu ze záklonu výhru zpečetil.

Mistrovství světa v hokeji
Skupina A (Kolín nad Rýnem)
Lotyšsko - USA 3:5 (1:0, 2:3, 0:2)
Branky a nahrávky: 12. Blugers (Bičevskis), 21. Daugavinš (Džerinš, Roberts Bukarts), 32. Cibulskis (Indrašis) - 29. Compher (Lee), 34. Bjugstad (Schmaltz, Keller), 39. Gaudreau (Trouba, Bjugstad), 57. Copp (Hellebuyck), 59. D. Larkin. Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Iverson (Kan.) - Jensen (Dán.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 17.936.
Lotyšsko: Merzlikins - Sotnieks, A. Kulda, Cibulskis, Galvinš, Freibergs, Balinskis - Daugavinš, Džerinš, Roberts Bukarts - Indrašis, Sprukts, Rihards Bukarts - Skvorcovs, Girgensons, Keninš - Meija, Blugers, Bičevskis. Trenér: Bob Hartley.
USA: Hellebuyck - C. Murphy, Hanifin, DeKeyser, Trouba, T. van Riemsdyk, McAvoy, Brickley - Lee, Eichel, Gaudreau - Nelson, D. Larkin, Schmaltz - Keller, Dvorak, Bjugstad - Compher, Copp, Greenway. Trenér: Jeff Blashill.

Reklama

Související témata: