Hlavní obsah

Vydařené přesilovky uchovaly Edmontonu šanci na Stanley Cup

EDMONTON

Pět zápasů se hokejistům Edmontonu nedařila ve finále Stanleyova poháru hra v početní výhodě. V šestém duelu se ale vše změnilo. Olejáři využili tři přesilovky a i díky tomu si po výhře 4:0 vynutili rozhodující sedmé pokračování bitvy o prestižní trofej. Počtvrté od roku 2001 se tak rozhodující série NHL bude hrát na maximální počet utkání. Jen Detroit v roce 2002 porazil Carolinu 4:1 na zápasy.

Článek

"Všichni jsme věřili tomu, že to dokážeme," radoval se Ryan Smyth, který v sobotním šestém utkání v Edmontonu zvýšil náskok domácích na 3:0. I díky jeho brance Edmonton podruhé odvrátil možnou korunovaci Caroliny a zařídil, že se oba týmy vydají zpět do Raleighu a v noci na úterý se utkají naposledy. "Uděláme vše proto, aby se naše jména objevila na poháru," slíbil Smyth, jeden z nejzkušenějších hráčů Edmontonu, který vyhrál olympijské hry i mistrovství světa, ale Stanley Cup mu ve sbírce chybí.

Třetí formace Oilers úřadovala

Kanadský tým, který čeká na triumf v zámořské soutěži od roku 1990, je nyní psychicky hodně nahoře. Vyrovnal se totiž s nepříznivým vývojem série. "Věděli jsme, že jsme schopni hrát lépe. Teď jen nesmíme podlehnout euforii. Musíme hrát i nadále stejně," řekl novinářům útočník Raffi Torres, člen klíčové třetí formace Edmontonu.

Společně s Mikem Pecou a zejména Fernandem Pisanim totiž střílí důležité branky. Dnes se postarali o dvě ze čtyř. "Ještě jednou musíme zvládnou hrát 60 minut stejně dobře. Začaly se nám dařit přesilovky, což je dobře. Z první střílíme na branku," pochvaloval si Pisani, jenž se posunul s třinácti zásahy do čela tabulky střelců play-off.

Solidní práci v šestém zápase odvedl i brankář Jussi Markkanen, který zlikvidoval všech šestnáct střel soupeře a připsal si první nulu ve vyřazovací části, do níž nastoupil až ve finále po zranění jedničky Dwayna Rolsona. "Měl několik velmi dobrých zákroků. Je důležité, že se nám navíc podařilo udržet nulu," pochvaloval si trenér Oilers Craig MacTavish, který si tak mohl stejně jako domácí hráči v závěru utkání vychutnat mohutné skandování vyprodané haly "My chceme pohár, my chceme pohár."

Carolina musela případné oslavy odložit

Kouč Caroliny Peter Laviolette nemohl být naopak spokojen prakticky s ničím. Jeho hráči za soupeřem více než polovinu zápasu jasně zaostávali. "Nehráli jsme dobře. Nebruslili jsme, nehráli jsme jako tým, ale individualisticky. Všude jsme byli o krok, možná o dva později," přiznal Laviolette kriticky. Přesto věří, že není nic ztraceno a jeho svěřenci mají velkou šanci v sedmém zápase uspět. "Čeká nás jedno utkání a doma, kde už jsme letos nejednou vyhráli. Musíme se ale vrátit k naší hře," dodal.

Hosté se na ledě Rexall Place představili bez útočníka Dougha Weighta, jednoho ze svých klíčových hráčů. "Chyběl nám, ale to nás neomlouvá. Máme v týmu další výborné hráče," podotkl obránce Mike Commodore. Weighta v sestavě nečekaně nahradil Erik Cole, který nehrál zápas kvůli zranění přes dva měsíce a vedení Hurricanes tvrdilo, že v letošní sezoně již do hry nezasáhne. "Potřebovali jsme ho a myslím si, že byl jedním z našich nejlepších hráčů. V prvních dvou třetinách úplně nejlepší," řekl kouč Laviolette.

Výsledek z Edmontonu zklamal více než 10.000 fanoušků, kteří se sešli v okolí nebo uvnitř haly Caroliny, aby sledovali utkání, a pak si mohli užít případné oslavy. Ty však museli odložit do pondělka, kdy se rozhodne, kdo nahradí Tampu na trůnu pro nejlepší celek NHL.

Reklama