Hlavní obsah

Kanada - Švýcarsko 2:3ppŠvýcaři překvapili Kanadu a po obratu vyhráli v prodloužení

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. O'Reilly 1 : 0
7. Marner 2 : 0
47. Herzog 2 : 1
50. Praplan 2 : 2
64. Herzog 2 : 3
Záznam online reportáže

Paříž
Aktualizováno

Hokejisté Švýcarska zdolali na mistrovství světa v Paříži favorizovanou Kanadu 3:2 v prodloužení, přestože už v sedmé minutě prohrávali 0:2. Obhájce titulu i přes porážku stále vládne skupině B o dva body před svým dnešním sokem, třetí jsou o bod za Švýcarskem Češi.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Kanada začala zostra se Švýcarskem, po semdi minutách vedla na MS 2:0, nakonec ale prohrála 2:3 po prodloužení.

Článek

Kanaďané rychle vedli po trefách Ryana O'Reillyho a Mitche Marnera, ale mezi 47. a 50 minutou smazali ztrátu Fabrice Herzog a Vincent Praplan. Vítěznou trefu si připsal v čase 63:40 po sebevědomém průniku opět Herzog, pro něhož to byly první góly na světovém šampionátu v kariéře.

Kanaďané vstoupili do utkání aktivně. Girouxův pokus ještě Hiller kryl, ale v páté minutě při Hollensteinově vyloučení už švýcarský gólman kapituloval. Nadvakrát jej zblízka překonal O'Reilly. Za 126 vteřin překonal Hillera bekhendem Marner a do švýcarské branky se postavil Genoni.

Kanada měl nadále v úvodním dějství převahu, ale Genoni si poradil i s Girouxovou ránou. Švýcaři se neprosadili při Demersově vyloučení, sami se ubránili na přelomu první a druhé třetiny při Schäppiho trestu. V 27. minutě zakončoval do odkryté branky Simmonds, ale zvýšení náskoku Kanady zabránil obránce Marti, který stihl hokejkou srazit puk na tyč.

Švýcaři byli ve druhém dějství už nebezpečnější, ale Picard jejich pokusy spolehlivě kryl. O čisté konto nepřišel ani při Marnerově pobytu na trestné lavici. Neprůstřelný ale zůstával v utkání i Genoni a favoritovi se nedařilo pojistit náskok.

V 47. minutě při Mathesonově vyloučení se už dočkali Švýcaři, když Picarda překonal bekhendovým pokusem Herzog. Za tři minuty bylo vyrovnáno. Praplanovo nahození z pravé strany od mantinelu si nešťastně srazil do branky kanadský gólman. V závěru základní hrací doby se nejdříve ubránili při Kukanově vyloučení Švýcaři a pak po MacKinnonově faulu i Kanaďané.

V nastavení zápas rozhodl Herzog, který se parádně uvolnil přes Leeho a bekhendem zamířil nad Picardovu vyrážečku.

Kanada - Švýcarsko 2:3 pp (2:0, 0:0, 0:2 - 0:1)
Branky a nahrávky: 5. R. O'Reilly (Marner, Parayko), 7. Marner (Ch. Lee, Konecny) - 47. Herzog (Praplan, Richard), 50. Praplan (Hollenstein), 64. Herzog (Untersander, Ambühl). Rozhodčí: Odinš (Lot.), Salonen (Fin.) - Leermakers (Niz.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. Diváci: 12.932.
Kanada: Pickard - Parayko, Vlasic, Demers, De Haan, Matheson, Ch. Lee, Morrissey - MacKinnon, Scheifele, R. O'Reilly - Simmonds, Giroux, Killorn - Skinner, Duchene, Couturier - Marner, Point, Konecny - B. Schenn. Trenér: Jon Cooper.
Švýcarsko: Hiller (7. Genoni) - Diaz, Furrer, Kukan, Untersander, Loeffel, Genazzi, Marti - Rüfenacht, Schäppi, Almond - Praplan, Hollenstein, Haas - Ambühl, Suter, Brunner - Suri, Herzog, Richard - Bodenmann. Trenér: Patrick Fischer.

Reklama

Související témata: