Hlavní obsah

Francie - Česko 2:5Pátá výhra v řadě! Češi zdolali houževnaté Francouze, čtvrtfinále je velmi blízko

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Pastrňák 0 : 1
21. Da Costa 1 : 1
27. Řepík 1 : 2
38. Rutta 1 : 3
49. Řepík 1 : 4
51. Roussel 2 : 4
59. Zohorna 2 : 5
Záznam online reportáže

Paříž
Aktualizováno

Česká hokejová reprezentace si na mistrovství světa v Paříži připsala páté vítězství v řadě. Po velice dobrém výkonu porazila nepříjemné domácí Francouze 5:2, dvěma góly se o to přičinil Michal Řepík. Národní tým je velmi blízko postupu do čtvrtfinále, definitivní jistotu ale zatím stále nemá. Poslední zápas základní skupiny odehrají Češi v úterý od 16:15 proti Švýcarsku.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

David Pastrňák vstřelil první gól na MS. Otevřel skóre s Itálií.

Článek
Fotogalerie

Francouzi hnaní zaplněnou AccorHotels Arenou si na šampionátu vyšlápli už na Finy nebo Švýcary, potrápili Kanadu, a i v neděli od začátku ukazovali, jak moc nebezpeční dokážou být. Hned v první třetině zůstal Fleury zcela sám před českým gólmanem Francouzem, který jej ale vychytal, stejně jako o chvilku později Lamperiera.

Jandačovým svěřencům pomohla dostat se do tempa první přesilovka. Pastrňák v ní sice před odkrytou klecí promáchl, puk si ale dojel a ranou z mezikruží poslal svým prvním gólem na turnaji Čechy do vedení. A za pár vteřin mohl útočník Bostonu přidat druhý zásah, v sólovém úniku ale s blafákem do bekhendu nepochodil.

V závěru prvního dějství zamířil na trestnou lavici Červenka, Kempný ho na ni doplnil s trestem na 2+2 minuty, takže domácí hráli 46 vteřin dvojnásobnou přesilovku. Češi se sice ubránili, v klasické početní převaze ale po 53 vteřinách hry ve druhé třetině našel Stephane da Costa skulinku mezi Francouzovými betony a srovnal.

Komplikace pro Čechy a hned vzápětí přišla další. Sobotka odbývající si premiérový start na letošním MS odešel za katr na čtyři minuty za faul vysokou holí, pak fauloval i Řepík, takže „Les Bleus" měli k dispozici další přesilovku 5 na 3, tentokrát padesátivteřinovou.

Rousselovi stačilo po pobídce Stephana da Costy doklepnout do prázdné branky, jenže minul, a pak Pavel Francouz dalším báječným zákrokem vychytal Sachu Treilleho. Češi tak s vypětím však sil odolali, a když navíc Řepík skákal po vypršení trestu na led, stáhl si na útočné modré rukavicí kotouč na led, tečovanou střelou přes obránce nachytal brankáře Hardyho a vrátil svému mužstvu jednobrankový náskok.

Pastrňák bezprostředně před Hardym nesupěl

Pak měli Češi štěstí, že sudí nevyloučili Plekance, když způsobil krvavé zranění v obličeji Beschovi, jenž musel zamířit do kabiny. Ve 37. minutě při signalizovaném trestu pro Francii sice Pastrňák bezprostředně před Hardym nesupěl, Čechy to ale dlouho mrzet nemuselo, jelikož i svou druhou přesilovku zužitkovali. Od modré čáry totiž vypálil Rutta přesně pod horní tyčku, zaznamenal první kanadský bod na MS a umlčel většinu z třinácti tisíců v hale přítomných diváků.

Ve 48. minuté chyboval Hardy při rozehrávce za brankou, Voráček před ní ihned našel Sobotku, ten ale zčásti prázdnou klec minul. O minutu později ale ujel po pravém křídle Řepík, Hardy si po jeho střele sice na puk lapačkou sáhl, v cestě do branky mu ale nezabránil. Francouzi se však nevzdávali a Roussel po rychlém úniku snížil bekhendem na 2:4.

Dvě a půl minuty před koncem zkusili domácí hru v šesti hráči v poli, Vrána mohl do prázdné branky přidat pojistku, jenže nezamířil přesně. Zohornovi se to ovšem v čase 58:55 podařilo a uzavřel na konečných 5:2.

Francie - ČR 2:5 (0:1, 1:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 21. S. Da Costa (Fleury), 51. A. Roussel - 9. Pastrňák (Horák, Voráček), 27. Řepík (Kundrátek), 38. Rutta (Červenka), 49. Řepík (Kempný), 59. T. Zohorna (Horák). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Kubuš (SR) - Otmachov (Rus.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 3:7. Využití: 1:2. Diváci: 13 003.
Francie: Hardy - Hecquefeuille, Auvitu, Besch, Manavian, Dame Malka, Janil, Raux - Bellemare, S. Da Costa, A. Roussel - Fleury, T. Da Costa, S. Treille - Perret, Meunier, Lamperier - Claireaux, Ritz, Rech. Trenér: Dave Henderson.
ČR: Francouz - Gudas, Šimek, Jeřábek, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek - Voráček, Plekanec, Sobotka - Pastrňák, Jan Kovář, Červenka - Řepík, Vrána, Birner - R. Hanzl, Horák, T. Zohorna. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.

Reklama

Související témata: