Hlavní obsah

Dánsko - Švédsko 2:4Švédové potvrdili postup do čtvrtfinále MS výhrou nad Dány

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Lundqvist 0 : 1
36. Nylander 0 : 2
40. Nylander 0 : 3
50. Madsen 1 : 3
56. Lauridsen 2 : 3
58. Bäckström 2 : 4
Záznam online reportáže

Kolín nad Rýnem
Aktualizováno

Hokejisté Švédska porazili v utkání základní skupiny A světového šampionátu Dánsko 4:2. Svěřenci kouče Rikarda Grönborga, který zařadil do sestavy poslední posily brankáře Henrika Lundqvista a útočníka Nicklase Bäckströma, si zajistili postup do čtvrtfinále. Dva góly a nahrávku zaznamenal útočník William Nylander.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Kdo vyhraje tento souboj? Momentka z utkání Švédska s Dánskem.

Článek

Dříve než mohl ukázat něco ze svého brankářského umění Henrik Lundqvist, zaskvělo se jeho dvojče Joel. Dánové ve třetí minutě otáleli s rozehrávkou v rohu za vlastní brankou, přišli o kotouč, ten nabil Krüger mezi kruhy Joelu Lundqvistovi a ten se trefil pod horní tyč.

V sedmé minutě ujel Nylander, vyčkával se zakončením, avšak Soerensena překonat nedokázal. Další šanci spálil Krüger, jemuž po obrovské hrubce nahrál přímo před dánskou brankou Kristensen.

Henrik Lundvist pak měl dvakrát štěstí. Nejprve Ehlers přes Brodinův faul pálil do tyče a puk se odrazil pryč podél brankové čáry, pak bojoval u švédské branky Hardt, kotouč vylétl do vzduchu a přistál těsně vedle tyče.

Dánové zahrozili

Zkraje druhé třetiny se Poulsen objevil osamocený u dorážky po zákroku Henrika Lundqvista, ale na jednoho z nejlepších gólmanů současnosti nevyzrál. Neuspěl pak ani v další šanci. Švédové byli nedisciplinovaní a v 33. minutě museli na více než minutu do tří, jenže Dánové sehráli dvojnásobnou početní výhodu zcela zoufale a bez jediné střely.

Za jejich váhavost je potrestal Nylander, který si položil Soerensena a zametl puk do branky za jeho levým betonem. Ještě před druhou přestávkou pak přidal druhý zásah poté, co kroužil útočným pásmem, namířil si to volnou cestou mezi kruhy, narazil si kotouč s Backströmem a zakončil do odkryté branky nad Soerensena.

V 47. minutě se proti Stormovi vytáhl dvakrát Henrik Lundqvist, ale čisté konto přesto neuchránil - zanedlouho ho překonal nechytatelnou ranou zblízka Madsen. Landeskog pak nastřelil tyč a Markus Lauridsen v 56. minutě zdramatizoval závěr, ale vzápětí odpověděl v přesilovce Bäckström.

Dánsko - Švédsko 2:4 (0:1, 0:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 50. Madsen (Ehlers), 56. M. Lauridsen (Ehlers, Regin) - 3. J. Lundqvist (Krüger, Eriksson Ek), 36. W. Nylander (J. Klingberg, Lindberg), 40. W. Nylander (Bäckström), 58. Bäckström (J. Klingberg, W. Nylander). Rozhodčí: Reneau (USA), Piechaczek - Kohlmüller (oba Něm.), Šefčík (SR). Vyloučení: 2:6. Využití: 0:1. Diváci: 10.314.
Dánsko: Soerensen - N. B. Jensen, J. B. Jensen, M. Lauridsen, Kristensen, Lassen, O. Lauridsen, Bruggisser - Ehlers, Regin, Madsen - Storm, Jakobsen, Hardt - Poulsen, Green, Christensen - Bau Hansen, Aagaard, Russell. Trenér: Jan Karlsson.
Švédsko: H. Lundqvist - Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler, Holm - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Lindberg, Bäckström, W. Nylander - Everberg, Karlsson, Söderberg - Krüger, J. Lundqvist, Eriksson Ek. Trenér: Rikard Grönborg.

Reklama

Související témata: