Hlavní obsah

Rusko - USA 3:5Američané vyhráli bitvu o prvenství ve skupině. Rusové poprvé prohráli

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Gusev 1 : 0
21. Hayes 1 : 1
28. Bělov 2 : 1
33. Larkin 2 : 2
37. Gusev 3 : 2
38. Hayes 3 : 3
53. Lee 3 : 4
60. Nelson 3 : 5
Záznam online reportáže

Hokejisté USA v souboji o první místo ve skupině A na světovém šampionátu porazili Rusko 5:3 a sborné tak uštědřili vůbec první porážku na turnaji. Američané přitom v utkání třikrát dotahovali náskok soupeře, ale v 53. minutě rozhodl Anders Lee. Po dvou gólech dali ruský forvard Nikita Gusev a v dresu vítězů Kevin Hayes.

Foto: Monika Skolimowska, ČTK/AP

Američtí hokejisté se radují z gólu proti Rusku.

Článek
Fotogalerie

Pokud Finové neporazí ve skupině B v základní hrací době Kanadu, budou soupeřem Američanů ve čtvrtfinále, zatímco sborná vyzve český tým.

První třetina měla velmi překvapivý průběh. Rusové v ní stihli dostat pět dvouminutových trestů a i proto ji prohráli na střely mezi tyče drtivým poměrem 3:16. Jenže Vasilevskij odolával, při Bjugstadově zakončení mu pomohla tyč a o jediný gól do první přestávky se tak postarali paradoxně Rusové, když ve 13. minutě ujel Gusev a překonal Howarda. Ten se poté vyznamenal při Těleginově šanci.

Gólová smršť přišla v druhém dějství. Američané nejprve dohrávali přesilovku, v níž nejprve Vasilevskij zneškodnil dobře mířenou Gaudreauovu ránu, ale jen chvilku poté inkasoval z Hayesovy hole. Sborná byla v porovnání s úvodní dvacetiminutovkou mnohem aktivnější a po inkasované brance přišly během rychlého hokeje její velké chvíle. Namestnikov napálil tyč, v polovině 28. minuty už ale vrátil Rusku vedení Bělov.

Gólman Howard se poté vyznamenal proti Andronovovi a Plotnikovovi, Larkin tak mohl střelou z mezikruží vyrovnat na 2:2. Jenže Američané pak ztratili kotouč v útočném pásmu při vlastním oslabení a nezachytili ruský kontr, na jehož konci byl při přečíslení tří na jednoho Gusev. Gólová přetahovaná pokračovala a zblízka opět dorovnal skóre neobsazený Hayes.

Ve 44. minutě napřáhl Copp a rozezvučel brankovou konstrukci, na což reagoval po chvilce stejným způsobem Orlov. Jenže pak se provinil proti pravidlům Kuzněcov a sbornou to přišlo draho, neboť už po 11 sekundách využil přesilovku Lee po nabídce od Gaudreaua. Panarin ze sóla neuspěl, Rusové tak sáhli k power play, v níž definitivně rozhodl Nelson.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Kolín nad Rýnem):
Rusko - USA 3:5 (1:0, 2:3, 0:2)
Branky a nahrávky: 13. Gusev (Kiselevič), 28. Bělov (Plotnikov, Andronov), 37. Gusev (Šipačov, Dadonov) - 21. Hayes (Nelson, Keller), 33. D. Larkin (Nelson), 38. Hayes (Gaudreau, Bjugstad), 53. A. Lee (Gaudreau, Eichel), 60. Nelson (D. Larkin). Rozhodčí: Salonen (Fin.), Stricker (Švýc.) - Lhotský (ČR), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 8:4. Využití: 1:2. Diváci: 18.756.
Rusko: Vasilevskij - Gavrikov, Kiselevič, Antipin, Bělov, Provorov, Orlov, Zub - Tělegin, Andronov, Plotnikov - Gusev, Šipačov, Dadonov - Kučerov, Namestnikov, Panarin - Ničuškin, Kuzněcov, Barabanov - Tkačov. Trenér: Oleg Znarok.
USA: Howard - C. Murphy, Hanifin, DeKeyser, Trouba, McAvoy, Skjei, T. van Riemsdyk - A. Lee, Eichel, Keller - Nelson, D. Larkin, Schmaltz - Bjugstad, Hayes, Gaudreau - Compher, Dvorak, Copp. Trenér: Jeff Blashill.

Reklama

Související témata: