Hlavní obsah

Rusko - Finsko 5:3Finové odjíždějí s prázdnou, bronz obhájili Rusové

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Gusev 1 : 0
22. Tkačov 2 : 0
28. Gusev 3 : 0
29. Kiselevič 4 : 0
40. Rantanen 4 : 1
42. Lehtonen 4 : 2
46. Savinainen 4 : 3
49. Kučerov 5 : 3

Aktualizováno

Po zisku stříbra na loňském šampionátu v Rusku se hokejisté Finska z letošního mistrovství světa v Německu a Francii vrátí bez medaile. V nedělním souboji o bronz tým Suomi podlehl Rusku 3:5. Sborná tak získala stejný cenný kov jako loni.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Finský gólman Harri Sateri (vlevo) gratuluje k bronzu svému ruskému protějšku Andreji Vasilevskému.

Článek
Fotogalerie

Rusové měli v průběhu utkání výrazně navrch, ještě v závěru druhé třetiny vedli suverénně 4:0. Finům se ale podařilo ještě před druhou přestávkou snížit a v úvodu třetí části stáhli náskok sborné na jediný gól. Rusové si ale triumf ujít nenechali, ještě před závěrečnou desetiminutovkou odskočili na rozdíl dvou gólů a bezpečný náskok udrželi až do závěrečné sirény.

Finové inkasovali při přesilovce

Skóre souboje zklamaných týmů ze sobotního semifinále otevřel Gusev, který po Antipinově přihrávce z pravého kruhu překonal Korpisala střelou na bližší tyč. Zvýšit mohl Barabanov, Finové se pak ubránili při vyloučení Villeho Lajunena a další možnost Ruska nevyužil Gusev.

Vteřinu před koncem první třetiny šel pykat za hrubost Kučerov, ale Finové svou první přesilovku v utkání nezvládli a z brejku inkasovali. Po přečíslení dvou na jednoho zužitkoval Ničuškinovu přihrávku Tkačov.

V 28. minutě při Savinainenově trestu zakončil kombinaci Dadonova s Panarinem druhou brankou v utkání Gusev, který se se sedmi trefami posunul do čela tabulky střelců. Za 75 vteřin překonal Korpisala i bek Kiselevič a do brankoviště se postavil Säteri.

Jednobrankový rozdíl vydržel jen tři minuty

Finům se podařilo snížit 27 vteřin před koncem druhého dějství. Filppula zachytil Bělovovu chybnou rozehrávku a uvolnil Rantanena, který zblízka nedal Vasilevskému šanci.

Po 76 vteřinách třetí třetiny navíc překonal ruského gólmana střelou od modré čáry bek Lehtonen a v 46. minutě při Gusevově vyloučení přiblížil Finy na rozdíl jediného gólu po Rantanenově přihrávce Savinainen. Ruský kouč Oleg Znarok reagoval oddechovým časem a sborná soupeři podobný obrat jako Kanadě v semifinále z 0:2 na 4:2 nepovolila.

V 49. minutě Rusy uklidnil dorážkou vlastní střely Kučerov. Náskok pak uhájili i při závěrečném tlaku Finů v power play. Rusové tak dosáhli na bronz podruhé za sebou, předtím v roce 2014 v Minsku získali zlato a o rok později v Praze stříbro.

Na šampionátu tak zbývá odehrát už jen poslední zápas. Finálový duel mezi Kanadou, která útočí na zlatý hattrick, a Švédskem startuje ve 20:45. Průběh utkání můžete tradičně sledovat v podrobné on-line reportáži na Sport.cz, přímý přenos vysílá ČT sport.

MS v hokeji v Kolíně nad Rýnem - o 3. místo
Rusko - Finsko 5:3 (1:0, 3:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 7. Gusev (Antipin, Ničuškin), 22. Tkačov (Ničuškin, Zub), 28. Gusev (Panarin, Dadonov), 29. Kiselevič (Namestnikov, Ničuškin), 49. Kučerov (Kuzněcov, Bělov) - 40. Rantanen (V. Filppula), 42. Lehtonen (Aho), 46. Savinainen (Rantanen, Aho). Rozhodčí: Gouin, Iverson (oba Kan.) - Lhotský (ČR), Oliver (USA). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 16.182.
Rusko: Vasilevskij - Orlov, Kiselevič, Bělov, Antipin, Mironov, Provorov, Zub - Ničuškin, Andronov, Tělegin - Dadonov, Šipačov, Gusev - Kučerov, Kuzněcov, Panarin - Plotnikov, Barabanov, Tkačov - Namestnikov. Trenér: Oleg Znarok.
Finsko: Korpisalo (29. Säteri) - Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Kukkonen, Hietanen, Lehtonen, Jaakola, Järvinen - Rantanen, V. Filppula, Savinainen - Puljujärvi, Aho, Pyörälä - Pihlström, Kemppainen, M. Aaltonen - Hännikäinen, J. Lajunen, Osala. Trenér: Lauri Marjamäki.

Reklama

Související témata: