Hlavní obsah

Kanada - Švédsko 1:2 SNŠvédové sesadili Kanadu z hokejového trůnu! Finále rozhodli v nájezdech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
40. Hedman 0 : 1
42. O'Reilly 1 : 1
0. Bäckström (rozhodující nájezd) 1 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Šestnáctidenní hokejové šílenství je u konce! A u konce je rovněž nadvláda Kanady světovému hokeji. Hráči Javorových listů nedokázali zkompletovat zlatý hattrick, v nedělním finále podlehli Švédsku 1:2 po samostatných nájezdech. Rozhodující nájezd proměnil ve druhé sérii Nicklas Bäckström.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ruce švédských hokejistů na poháru mistrů světa.

Článek
Fotogalerie

Tým Tří korunek si tak naprosto dokonale spravil chuť po loňském šampionátu v Rusku, kde vypadl už ve čtvrtfinále právě s Kanadou. V Kolíně nad Rýnem si Švédové zajistili historicky jubilejní desátý titul mistrů světa, naposledy se radovali před čtyřmi lety doma ve Stockholmu.

Dlouhé čekání na gól

Seveřané začali aktivně a hned od první minuty dávali najevo, že nehodlají spoléhat jen na defenzivu. V útočném pásmu se ale brzy připomněli i zámořští hráči, pozornost brankáře Lundqvista vyzkoušel obránce Parayko.

Před gólmanem Pickardem bylo rušno při Mathesonově vyloučení, Nylander však otevřít skóre nedokázal a neujala se ani Hedmanova střela. Blízko k prvnímu gólu byl v 10. minutě Scheifele, jenž ale jen orazítkoval tyč. Švédsko poté nevyužilo druhou přesilovku, brankou neskončila ani akce O'Reillyho a nedotažené Ducheneovo zakončení.

Na začátku druhé třetiny byl vyloučen Bäckström a Kanada si i díky tomu vytvořila převahu. Gól však obhájci zlata vstřelit nedokázali, Skinner trefil jen tyč. Šance Švédů držel skvělý Henrik Lundqvist, jenž si připisoval jeden zákrok za druhým. Pickard moc práce neměl, i on ale musel řešit nebezpečnou situaci. V 37. minutě prověřil jeho připravenost Landeskog.

Bezbrankový stav změnil až v čase 39:39 švédský obránce Hedman při kanadské přesilovce. Seveřané se dostali v oslabení do protiútoku a elitní obránce Tampy překonal Pickarda skákavou bekhendovou střelou od modré čáry.

Vyrovnání v úvodu třetí třetiny

Kanada sice Bäckströmův faul nepotrestala, ale když byl ve 42. minutě vyloučen Lindholm, už se zámořští hráči prosadili. Po deseti sekundách početní výhody vyrovnal pohotově dorážející O'Reilly.

Oba týmy se snažily rozhodnout, do slibné šance se dostal Nylander, neujala se ani Vlasicova tečovaná střela. S blížícím se koncem normální hrací doby bylo ale patrné, že nikdo nechce udělat zbytečnou chybu a nabídnout soupeři výraznější příležitost.

Závěr ale nakonec dramatický byl. V 57. minutě nebezpečně střílel z otočky Nordström, následně byl vyloučen Matheson a Švédové mohli rozhodnout v přesilové hře. Gól ale nedali a v závěru početní výhody byli potrestáni za příliš mnoho hráčů na ledě. Přesilovku si tak zahrála i Kanada, O'Reilly několik sekund před vypršením 60 minut minul před brankou přihrávku a odmítl tak rozhodnutí.

Po třetí přestávce Kanaďané i Švédové pokračovali ve strhujícím tempu z konce předešlé třetiny. Velkou šanci rozhodnout měl v 66. minutě Killorn, ale netrefil odkrytou švédskou branku. Následně byl vyloučen Couturier a skórovat mohli Seveřané. Pickard však předvedl několik skvělých zákroků. Zahanbit se nenechal ani Lundqvist, jenž si poradil s pokusy MacKinnona, Duchenea nebo Scheifeleho.

V nájezdech Kanaďané vyhořeli

Poslední zápas šampionátu nakonec rozhodly nájezdy, ve kterých byli úspěšnější Švédové. Boj o zlato skončil už po čtvrté sérii, na pátou již nedošlo. Kanaďan Marner totiž nedokázal odvrátit porážku. Zatímco brankáře Henrika Lundqvista ani jeden ze čtveřice kanadských hráčů nepřekonal, Calvina Pickarda pokořili Nicklas Bäckström a Oliver Ekman-Larsson.

Kanada tak stejně jako v roce 2005 nedokázala dotáhnout cestu za třetím triumfem v řadě na MS. Před 12 lety ji ve finále ve Vídni porazila česká reprezentace, která tak v novodobé historii zlatý hattrick získala jako jediná.

MS v hokeji - finále (Kolíně nad Rýnem)
Kanada - Švédsko 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 42. R. O'Reilly (Marner, MacKinnon) - 40. Hedman, rozhodující nájezd Bäckström. Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Stricker (Švýc.) - Otmachov (Rus.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 17.363.
Kanada: Pickard - Demers, De Haan, Matheson, Morrissey, Parayko, Vlasic, Ch. Lee - Simmonds, Giroux, R. O'Reilly - Duchene, Couturier, Killorn - MacKinnon, Scheifele, Skinner - Marner, Point, Konecny - B. Schenn. Trenér: Jon Cooper.
Švédsko: H. Lundqvist - Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Lindberg, Bäckström, W. Nylander - Everberg, W. Karlsson, Nordström - Krüger, J. Lundqvist, Eriksson Ek. Trenér: Rikard
Konečné pořadí hokejového MS
1. Švédsko
2. Kanada
3. Rusko
4. Finsko
5. USA
6. Švýcarsko
7. Česko
8. Německo
9. Francie
10. Lotyšsko
11. Norsko
12. Dánsko
13. Bělorusko
14. Slovensko
15. Slovinsko - sestup
16. Itálie - sestup

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS 2017

  • Čtvrtfinále

  • 18.05.17      16 : 15 Kolín nad Rýnem
    Spojené státy USA Finsko Finsko
    0 : 2
  • 18.05.17      20 : 15 Paříž
    Švýcarsko Švýcarsko Švédsko Švédsko
    1 : 3
  • 18.05.17      20 : 15 Kolín nad Rýnem
    Kanada Kanada Německo Německo
    2 : 1
  • 18.05.17      16 : 15 Paříž
    Ruská federace Rusko Česká republika Česko
    3 : 0
  • Semifinále

  • 20.05.17      19 : 15 Kolín nad Rýnem
    Finsko Finsko Švédsko Švédsko
    1 : 4
  • 20.05.17      15 : 15 Kolín nad Rýnem
    Ruská federace Rusko Kanada Kanada
    2 : 4
  • Finále

  • 21.05.17      20 : 45 Kolín nad Rýnem
    Švédsko Švédsko Kanada Kanada
    2 : 1
    po sam. nájezdech
  • 21.05.17      16 : 15 O 3. místo
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    3 : 5