Hlavní obsah

Z Hejnové je zase Dračice, trenérka bude muset na stadiónu stanovat

Michal OsobaPrávo

Před pár dny zavolala překážkářka Zuzana Hejnové své trenérce z dětství Daně Jandové, jestli by u ní nemohla odběhnout jeden trénink. „Já říkala, že čas mám, tak není problém,“ přibližuje jablonecká trenérka zejména mládeže. „Pozvala jsem dvě holčičky, co běhají taky čtvrtku překážek, aby tam měla někoho u sebe. Po tréninku mi Zuzka řekla, že nemá kde trénovat, jestli ji k sobě vezmu. Tak jsem odpověděla, že do konce roku jo a pak ať si někoho hledá,“ smála se Jandová.

Foto: Jan Kucharčík

Zuzana Hejnová (vpravo) s Danou Jandovou oživily spolupráci z juniorských let.

Článek

Hejnová po neshodách o podobě přípravy skončila u německého trenéra Falka Balzera a jako nejlogičtější řešení zvolila návrat k trenérce, která ji dovedla k mládežnickým medailím v čele s titulem dorostenecké mistryně světa. „Kruh se uzavírá,“ přikyvuje Jandová.

Hejnové se dojíždění o něco zkrátí, místo německého Bad Lobensteinu bude muset občas vyrazit do Jablonce. „To je pořád blíž,“ usmívá se. „Dana vede skupinu dětí většinou odpoledne, dopoledne má čas, tak může trénovat se mnou. Nastavíme režim, aby nám to vyhovovalo,“ je přesvědčená Hejnová.

Připravuje přes 80 atletů

Jandová je smířená, že stadión takřka neopustí. „Postavím si tam stan, v létě se to dá,“ směje se. „Mně to nevadí, vždy jsem byla trochu workoholik. Mám dvacetičlennou skupinu, od 1. ledna jsem vázaná na svazu jako trenérka sekce překážek pro juniory a dorost, to je dalších skoro 60 lidí,“ vypočítává Jandová, jejíž skupině se přezdívá Dračice.

„Už ani nevím, jak to vzniklo, myslím, že mi tak říkala Barča Špotáková,“ loví Jandová v paměti. „Skupina má radost, že bude trénovat se Zuzkou. Někteří plakali, že s nimi nebudu mít čas na soustředění, tak si s nimi ještě musím sednout a organizačně to vymyslet,“ plánuje.

Navíc Hejnová se v budoucnu nebrání trenérské kariéře, tak může Jandové občas vypomoct. „Ale teď chci ještě trénovat sebe. Spíš budu doufat, že společná příprava mladší holky vytáhne k lepším výkonům a naučí se něco nového,“ věří dvojnásobná mistryně světa.

Smlouvu ještě nepodepsala
Zuzana Hejnová patří do skupinky českých atletů, kteří zatím nepodepsali reprezentační smlouvy, jež jsou nově nezbytnou podmínkou startu na vrcholných akcích. „Je to velké téma, s ostatními atlety řešíme, co vyladit, aby byly smlouvy vyhovující,“ říká Hejnová. Původní varianta smluv se nelíbila ani elitním oštěpařům, koulařům či některým vícebojařům. „Víme, že je smlouva třeba, aby se dodržovala nějaké pravidla, s čímž jsem neměla nikdy problém. Ale věci jako odevzdání osobnostních práv jsou pro mě nepřijatelné, když marketing je součástí mých příjmů,“ líčí česká rekordmanka. „Ale věřím, že se vše doladí, abychom se mohli v klidu připravovat a reprezentovat,“ dodává.

Reklama