Hlavní obsah

Syrská válečná zóna se proměnila ve sportoviště

Homs

Ve čtvrtek došlo v syrském městě Homs k něčemu, co asi nikdo nečekal. Městský maratón, který měl oslavit skutečnost, že se aglomerace opět dostala pod správu vládních sil. Na rozdíl od jiných populárních městských běhů zde chyběla startovní čísla a časoměrné čipy. V Homsu nešlo o rychlost nebo výsledky.

Ve válkou zničeném syrském Homsu se konal maratónVideo: Reuters

 
Článek

Akce byla otevřena pro všechny, kteří měli chuť se zúčastnit. Cílová rovinka nenabízela pohled na stupně vítězů nebo poháry okázalých velikostí. Účastníci byli vítáni květinami, balónky a radostným povzbuzováním diváků. Nedostatek odměn či mezinárodní prestiže akce vyvažovala skutečnost, že problémy jsou snad už definitivně zažehnány.

„Přemáhají mne city, věřím v lepší zítřek, miluji svou zemi. Ačkoli nám krize připravila mnoho utrpení, jsem ráda, že teď můžeme uspořádat takovouto sportovní akci," svěřila se jedna z mladých účastnic symbolického závodu.

Homs je třetím největším městem v zemi a byl důležitým průmyslovým centrem Sýrie. Zároveň ovšem představoval jedno z míst, kde eskalovalo násilí nejdříve. Vládní jednotky sice dosáhly určité dohody s povstalci, trvalo ale dlouhých 18 měsíců, než město skutečně skončilo pod jejich kontrolou.

Rasheed Al-faisal, jeden z organizátorů sportovní akce doufá, že maratón bude vnímán jako součást oslav radostných událostí, ale že bude zároveň lidem také připomínat, aby si udržovali těžce získaný mír.

„Násilné ozbrojené střety patří minulosti, nyní je Homs bezpečným městem, kde vládne mír a stabilita. Uspořádáním této události jsme chtěli ukázat, že se město znovu postavilo na nohy a je připraveno na novou kapitolu své historie. Zároveň doufáme, že mír bude zachován a lidé se budou moci co nejdříve navrátit ke svému běžnému životu," dodal Al-faisal.

Reklama

Související témata:
Povstalci