Hlavní obsah

Berdych - Struff 6:1, 6:1, 4:6, 6:4Berdych se trápil jen set, Strýcová a Vondroušová nadělovaly kanáry. Kristýna Plíšková senzačně končí

Paříž
Aktualizováno

Dva sety jasně dominoval, pak si Tomáš Berdych sice cestu do druhého kola French Open zkomplikoval, ale nakonec Němce Jana-Lennarda Struffa porazil 6:1, 6:1, 4:6 a 6:4. Zcela suverénně si v úterý vedly Barbora Strýcová, která smetla Američanku Alison Riskeovou 6:3, 6:0, a debutantka Markéta Vondroušová. Ta povolila domácí Amandě Hesseové jediný game a zvítězila 6:1, 6:0. Vypadla jen Kristýna Plíšková, která senzačně podlehla až 260. hráčce světa Chloe Paquetové 7:6, 2:6, 2:6.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Tomáš Berdych v diskuzi s rozhodčím během prvního kola French Open.

Článek
Fotogalerie

Loňský čtvrtfinalista Berdych přijel do Paříže povzbuzený finálovou účastí v Lyonu a skvěle rozjel i souboj se Struffem (47. hráčem žebříčku ATP). Diktoval tempo hry a první i druhý set získal shodně 6:1. Navíc po brejku vedl ve třetím setu už 3:1.

Nic nenasvědčovalo komplikacím. Berdych ale přišel o servis a v koncovce znovu po obranném lobu soupeře, čímž ztratil i třetí set. Ve čtvrté sadě nejdříve Berdych neudržel brejk, ale ten z páté hry mu už stačil. Berdych trefil 27 vítězných míčů. Udělal 28 nevynucených chyb, zatímco Němec jich předvedl 58.

Další Berdychovým soupeřem bude jednadvacetiletý ruský hráč Karen Chačanov (53.), který hraje třetí grandslam v kariéře a v Paříži startuje poprvé.

Strýcová zlomila prokletí

Barbora Strýcová zvládla poprvé na French Open dvakrát po sobě první kolo. Turnajová dvacítka dnes porazila na pařížské antuce Riskeovou a ve druhém kole narazí na domácí Alizé Cornetovou.

S 43. hráčkou světa má Strýcová nepříznivou bilanci 2:5. Po pěti porážkách v řadě poslední dva vzájemné zápasy vyhrála, včetně loňského utkání ve finále Fed Cupu.

Duel s Riskeovou zlomila Strýcová ve svůj prospěch v šesté hře úvodní sady. Svěřenkyně kouče Tomáše Krupy využila svůj první brejkbol v utkání a vzala Američance servis. Výhodu potvrdila a od stavu 5:3 získala precizní a pestrou hrou sedm her v řadě. Po hodině a 21 minutách využila třetí mečbol přímým bodem z podání.

Strýcová prošla do 2. kola French Open jen při své premiéře v roce 2004, pak prohrála osmkrát v 1. kole. Znovu uspěla až loni, kdy došla do 3. kola.

Vondroušová povolila soupeřce jen game

Sedmnáctiletá Vondroušová deklasovala ve své grandslamové premiéře v prvním kole Roland Garros deklasovala Francouzku Hesseovou. Talentovaná Češka zvládla úvodní zápas v hlavní soutěži pařížského turnaje, do něhož postoupila z kvalifikace, za pouhých 54 minut.

Šestadevadesátá hráčka světového žebříčku Vondroušová duelu proti Hesseové, jež dostala ke startu divokou kartu od pořadatelů, od začátku dominovala. Soupeřku, které patří 215. místo v pořadí WTA, drtila tvrdými údery od základní čáry a trápila ji i chytrými "kraťasy".

"Tohle je úplně neskutečný. Měla jsem štěstí na los, ale zase jsem si to uhrála," komentovala Vondroušová svou první výhru v utkání na grandslamu. "Ze začátku jsem byla hodně nervózní, i když to tak nevypadalo. Když jsem se rozehrávala, tak to na mě dolehlo, ale odehrála jsem hodně dobrý zápas," uvedla.

První dvě hry získala Vondroušová bez ztráty míčku a jediný game domácí tenistce povolila za stavu 4:0. Nečekaná vítězka dubnového turnaje v Bielu suverénním výkonem navázala na výsledky z kvalifikace, v níž ve třech zápasech ztratila dohromady jen sedm her.

V druhém kole se sokolovská rodačka Vondroušová utká s vítězkou duelu mezi Belgičankou Yaninou Wickmayerovou a 26. nasazenou Darjou Kasatkinovou z Ruska.

Plíšková nezvládla duel s 260. hráčkou světa

Pětadvacetiletá Plíšková si začátkem května zahrála finále antukového turnaje v Praze a minulý týden ve Štrasburku postoupila do čtvrtfinále, na pařížském grandslamu se jí však ani letos nedařilo. Stejně jako loni a v roce 2013 tam sestra aktuální světové trojky Karolíny Plíškové skončila hned v prvním kole.

V prvním setu 44. hráčka světa Plíšková udolala Paquetovou, jež se do hlavní soutěže dostala díky divoké kartě, 7:4 ve zkrácené hře. V dalších sadách však pokaždé dvakrát ztratila podání a po necelých dvou hodinách se s turnajem rozloučila.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 36 miliónů eur):
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (13-ČR) - Struff (Něm.) 6:1, 6:1, 4:6, 6:4
Ženy:
Strýcová (20-ČR) - Riskeová (USA) 6:3, 6:0
Vondroušová (ČR) - Hesseová (Fr.) 6:1, 6:0
Paquetová (Fr.) - Kristýna Plíšková (ČR) 6:7 (4:7), 6:2, 6:2,
Výsledky ostatních zápasů najdete ZDE

Reklama

Související témata: