Hlavní obsah

Argentinci chtějí zastavit německý válec

Německo už zase zachvátila fotbalová horečka. Poté, co domácí tým vyřadil v osmifinále Švédy, nastalo na pár dní uklidnění a domácí fanoušci sledovali bez vzrušení ostatní zápasy. Tep jim znovu stoupl ve čtvrtek, den před utkáním, které ukáže skutečnou sílu Klinsmannovy jedenáctky.

Článek

Německý útok Klose - Podolski dal zatím sedm branek, argentinské ofenzívní duo Crespo -Rodriguez šest, ale za sebou má kanonýry nabitou zálohu a k tomu na lavičce Teveze, schopného kdykoli nastoupit a rozhodnout.

Podle odborníků je také argentinská obrana lepší než německá. Právě Argentinci jsou prý ti praví, jež dokážou zastavit rozjetý německý válec, který nabírá stále větší rychlost na cestě k titulu... "Pokud se nerozhodne zápas rozhodnout rozhodčí," obávají se argentinští novináři.

Lučištník Klose

"Jsme kompletní a připraveni postavit se na šampionátu dosud nejsilnějšímu soupeři," konstatoval trenér Jürgen Klinsmann v nabitém tiskovém sále v Berlíně. V ovzduší bylo cítit napětí. Němci nemají s Argentinci nejlepší bilanci a jsou si vědomi, že proti nim bude stát tým s větší údernou silou, než sami disponují.

"Rozhodující bude boj o střed hřiště. Nesmíme se hnát bezhlavě do útoku, i kdyby si to fanoušci jakkoli přáli. K úspěchu povede trpělivost a rozhodnout může jediná situace. Neočekávám, že by v zápase jedna šance střídala druhou. Ale nemyslím si, že by došlo k zákopové válce.

Obranná hra není vlastní ani jednomu mužstvu," dodal Klinsmann. Fanoušci jeho týmu však neberou nic jiného než vítězství. Pokud ho Němci dosáhnou, vytvoří si nový rekord na světových šampionátech. Dosud nikdy nevyhráli pět utkání v řadě.

V sídle německé reprezentace v Berlíně vládne pohoda. Drobné problémy měli Klose a Ballack, podle kouče už jsou ale v pořádku. Středu si hráči zpestřili na lukostřeleckém stadiónu a nejlepší trefu - čistou desítku - neměl nikdo jiný než nejlepší střelec šampionátu Miroslav Klose. "Kéž bych se takhle trefil v pátek.

Budeme hrát proti dosud nejlepší obraně, ale cestu k brance si jistě najdeme," okomentoval lukostřeleckou trefu, za niž sklidil od spoluhráčů potlesk. Ve čtvrtek všichni trénovali na vedlejší tréninkové ploše, zatímco na hlavním stadiónu sekačka vytvářela na trávníku čtvercové obrazce.

"Crespo a Maxi Rodriguez jsou výborní útočníci, ale Argentinci jsou nebezpeční i z druhé vlny. Musíme si je pohlídat už od půlky hřiště a nedovolit jim finální přihrávku do šestnáctky nebo střelu ze střední vzdálenosti. Jejich ofenzívní rejstřík je bohatý. Nečeká nás nic lehkého," netajil obavy obránce Per Mertesacker.

Argentinci přiletěli do Berlína ve čtvrtek a k večeři si dali špagety a hodně hráčů i argentinskou národní přílohu -brambory. Tváří se mnohem sebevědoměji než domácí tým. "Nemáme z Němců žádný strach. Argentina je v tomto utkání favoritem. Musíme hrát po zemi, protože ve vzduchu by nás Němci mohli přehrát. Po zemi jsou také zranitelnější. Domácí musejí hrát na maximum svých možností, aby s námi vůbec měli šanci něco uhrát," soudil o týmu Německa útočník Carlos Tevez.

Tajná zbraň Messi: Jsme nejlepší

"Bude to nesmírně těžký zápas. Na šampionátu asi nejtěžší, protože Němci hrají výborný fotbal a jsou doma. Kvalita však hovoří v náš prospěch. My jsme nejlepší a ze zbytku světa pak Brazilci," přidal se devatenáctiletý Lionel Messi. Nový argentinský Maradona by prý měl být dnes v podvečer na trávníku berlínského Olympijském stadiónu tajnou argentinskou zbraní.

Jihoameričané mají větší zdravotní problémy. V pořádku nejsou záložníci Gonzales a Cambiasso, určitě má chybět obránce Burdisso. "Věřím, že někdo z nich nastoupí, ale i tak máme dost kvalitních hráčů. My Němcům musíme vnutit svoji hru, a pak budeme mít k vítězství blíž," řekl argentinský kouč José Pekerman.

Předpokládané sestavy:
Německo: Lehmann - Friedrich, Metzelder, Mertesacker, Lahm -Schneider, Frings, Ballack, Schweinsteiger - Podolski, Klose.
Argentina: Abbondanzieri -Scaloni, Ayala, Heinze, Sorín -González, Mascherano, Riquelme, Rodriguez - Crespo, Saviola.

Reklama