Hlavní obsah

Vedro mám rád, nestěžuje si před šampionátem oštěpařský lídr týmu. Špotákovou čeká zvláštnost

Veronika KramlováSport.czPrávo

O udržení mezi elitou budou o nadcházejícím víkendu bojovat čeští atleti na evropském šampionátu družstev ve francouzském Lille. Co nejvíce bodů budou chtít přidat oštěpařské hvězdy, Barbora Špotáková a Jakub Vadlejch. Oběma velké vedro, které nyní panuje, tolik nevadí. Cítí formu a věří, že předvedou skvělé výkony.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Oštěpař Jakub Vadlejch před odletem druhé skupiny české atletické reprezentace na evropský šampionát družstev ve francouzském Lille.

Článek
Fotogalerie

Krátce po poledni vyrazila druhá část atletické výpravy do dějiště mistrovství Evropy družstev, francouzského Lille. V týmu nechyběly ani oštěpařské hvězdy, Barbora Špotáková a Jakub Vadlejch, kteří patří k lídrům a očekává se od nich velké množství bodů. „Těším se moc, tuhle soutěž mám hodně ráda,“ řekla novinářům před odletem světová rekordmanka.

„Doufám, že budeme úspěšní,“ narážela na skutečnost, že česká reprezentace zde bude bojovat hlavně o udržení mezi elitou. „Bude to hodně těžké, ale kdo ví. Může přijít překvapení. Podle tabulek se to dopředu nedá říci,“ dodala s tím, že letos to bude jiné i pro ni. Vždy totiž házela ze začátku soutěže v sobotu, nyní je její disciplína na programu až v neděli odpoledne.

„Závodím až na konci, což je pro mě trochu zvláštní. V předchozích ročnících jsem se snažila udělat co nejvíce bodů na rozjezd, tak teď jen doufám, že až budeme házet, tak už nebude rozhodnuto, což se může stát,“ vysvětlovala. „Určitě chci mít hlavně dobrý pocit ze závodu,“ prohlásila dvojnásobná olympijská vítězka, která má z posledních tréninků, které absolvovala ve velkém vedru, dobrý dojem.

„S horkem jsem se už naučila pracovat. Vím, že se nesmím tolik rozcvičovat, abych se příliš neunavila a musím také hodně pít,“ líčila s úsměvem na tváři. „Cítím, že jsem na tom lépe, protože na trénincích jsem teď házela daleko, tak snad to předvedu i během soutěže,“ přeje si několikanásobná medailistka ze světových šampionátů.

Tropy mu dělají radost

Horké dny nevadí ani jejímu kolegovi Jakubu Vadlejchovi. „Mám vedro rád,“ přiznal nejlepší český oštěpař. „Třeba, když jsem byl v Dauhá, bylo tam přes den pětačtyřicet stupňů a nevadilo mi to. Pro běžný život to samozřejmě úplně ideální není, ale pro závod je. Cítím se protaženější, vím, že svaly budou fungovat dobře, takže jsem takhle spokojený,“ vysvětloval úřadující domácí šampión.

Právě po nedávném mistrovství republiky využil závodní pauzu k další přípravě. „Měl jsem několik dvoufázových tréninků. Cítím se dobře. Vypadá to, že tělo funguje, jak má,“ pochvaloval si s tím, že už se těší na závod. V něm se opět střetne s Thomasem Röhlerem, který letos hodil už 93,90 m. „Pro mě je to další fantastický závod v úžasné konkurenci, který může vést ke skvělým výsledkům,“ uzavřel loňský vítěz Diamantové ligy.

Evropského šampionátu se vždy účastnilo dvanáct reprezentací, avšak po suspendaci Ruska se jich o tomto víkendu ve francouzském Lille představí pouze jedenáct. Spolu s Českou republikou to budou týmy Běloruska, Francie, Itálie, Německa, Nizozemí, Polska, Řecka, Španělska, Ukrajiny a Velké Británie.

Reklama