Hlavní obsah

Makedonie - Portugalsko 2:4Portugalci sice i v deseti vyhráli, ale na postup do semifinále ME jim to nestačí! Co teď potřebují Češi?

Aktualizováno

Bitva o postup na fotbalovém EURO hráčů do 21 let vrcholí! Ve skupině B porazilo Portugalsko Makedonii 4:2, přestože dohrávalo zápas jen v deseti, ale semifinále ME si přesto vítězové nezahrají. V pořadí druhých týmů zůstali vinou horšího skóre za Slovenskem (6:3, Portugalsko 7:5). Vítězem skupiny B je s plným bodovým ziskem Španělsko, v posledním vystoupení porazilo Srbsko 1:0. Vývoj pozorně sledují i Lvíčata, která jsou před závěrečným duelem ve skupině C s Dánskem stále ve hře o postup.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Portugalský brankář José Sá

Článek

Situaci českého týmu portugalský výsledek nijak nezměnil. V tabulce celků na druhých místech ztrácí na Slovensko tři body, má však k dobru sobotní duel s Dánskem. Slovensko, které vede český trenér Pavel Hapal, má skóre 6:3, výběr Vítězslava Lavičky 3:3. Výhra nad Dánskem 3:0 bez obdržené karty či při skóre 4:1 a vyšším vede k postupu ze druhé příčky, Češi však v případě vítězství nad Dánskem a prohry Německa s Itálií 0:2 mohou projít do semifinále i jako vítězové skupiny.

Čechům však nemusí stačit ani jakkoli vysoká výhra. Pokud by Italové porazili Německo o dva góly poměrem 3:1 a vyšším, byla by na tom Lvíčata v minitabulce tří šestibodových týmů nejhůře a postoupili by oba soupeři. Němci by však při prohře 1:3 mohli dostat nejvýš jednu žlutou kartu.

Skvělý portugalský úvod

Portugalsko vstoupilo do zápasu skvěle a už ve 22. minutě vedlo 2:0 po gólech Edgara a Brumy. Další branku však navzdory velké převaze už v prvním poločase nepřidalo a naopak krátce před přestávkou snížil z ojedinělé akce Bardhi.

Po pauze zvýšil na 3:1 Podence, ale deset minut před koncem Portugalce zmrazil druhým makedonským zásahem Markoski. Bruma jim poté sice ještě v nastavení dal druhým gólem v zápase naději, ale na víc se už Portugalci nevzmohli a navíc dohrávali bez vyloučeného Joty, kterému slovenský sudí Kružliak ukázal za stavu 4:2 při závěrečném náporu portugalského celku červenou kartu.

V tabulce skupiny tak Portugalci obsadili druhé místo tři body za stoprocentním Španělskem. V pořadí týmů na druhých místech se pak sice bodově dotáhli na Slovensko, ale o gól horší rozdíl skóre (7:5) jim vzal šanci na postup.

O výhře Španělska v utkání, ve kterém už o nic nešlo, rozhodl v 38. minutě Suárez. Chvíli poté navíc Srbové přišli po druhé žluté kartě o vyloučeného Djurdjeviče. Španělé tak vyhráli i třetí zápas na mistrovství, ani bod zatím neztratili také Němci, které však ještě čeká sobotní duel s Itálií.

Co rozhoduje o tom, kdo půjde dál jako nejlepší z 2. příčky?
Nejdříve skóre. Pak přichází na řadu tzv. disciplinární kritérium. Za žlutou kartu se připisuje trestný bod, za červenou tři. Z mužstev momentálně na druhém místě bylo Česko zatím napomínáno čtyřikrát stejně jako Slováci, Portugalsko dvanáctkrát. Posledním kritériem je pak žebříček UEFA.
Portugalce jejich koeficient (38,379) řadí hned za Němce (39,036). Slovensko má hodnotu 31,057. Češi jsou na tom lépe (33,690). A mají také výhodu, že hrají jako poslední, takže přesně vědí, jaký výsledek potřebují...
Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let:
Skupina B:
Gdyně: Makedonie - Portugalsko 2:4 (1:2)
Branky: 40. Bardhi, 80. Markoski - 22. a 90.+1 Bruma, 2. Edgar, 57. Podence. ČK: 90.+2 Jota (Portug.).
Bydhošť: Srbsko - Španělsko 0:1 (0:1)
Branka: 38. Suárez. ČK: 41. Djurdjevič (Srb.).
Konečná tabulka skupiny B:
1.Španělsko33009:19
2.Portugalsko32017:56
3.Srbsko30122:51
4.Makedonie30124:111

Reklama